Leden van Pop4Shore zongen een bijzonder lied. | Foto: pr
Leden van Pop4Shore zongen een bijzonder lied. | Foto: pr Foto: pr

Pop4Shore bij actie Hollandsings4Ukraine

Voor de mensen in en uit Oekraïne die getroffen zijn door deze verschrikkelijke oorlog, nam Vladimir Pairel (59) afkomstig uit buurland Moldavië, het lied ‘Rewe ta stohne’ op. Samen met een delegatie van zo’n 125 Nederlandse zangers en zangeressen uit 6 van zijn koren; waaronder het Katwijkse Pop4Shore! Hiermee willen zij de Oekraïners een hart onder de riem te steken. Het lied zelf is al bijna tweehonderd jaar oud. Het is geschreven door de Oekraïense dichter Taras Sjevtsjenko. Vladimir maakte daar een arrangement voor koor en solist voor.



De Katwijkers moesten om het lied te kunnen zingen wel Oekraïens leren. En dat is ze gelukt. Met hulp van Vladimir, die zelf ook Oekraïens spreekt. Hij woont al lang in Nederland, en Russisch is zijn moedertaal, maar Moldavië grenst in het noorden, oosten en zuiden aan Oekraïne. En bovendien is Vladimir daar ook in militaire dienst geweest.

'Zo fijn dat we met zoveel mensen onze boodschap aan het Oekraïense volk hebben kunnen opnemen. Ik vroeg me af wat ik kon doen. Geld sturen? Liever ondersteun ik het Oekraïense volk met muziek. Ik wilde iets speciaals doen.' 

Toen de opname erop zat, moest Vladimir toch wel een traantje wegpinken. In gedachten was hij even bij zijn vrienden en kennissen in Kiev en Odessa.

Hoe vonden de koorleden van Pop4Shore! het om hieraan mee te werken? 
'In onze harten zijn wij bij hen en leven we met hen mee', 'Dit lied vergeet ik nooit meer' en 'Vorige week zongen we vol overgave. Nu zijn we er stil van', zijn enkele uitspraken van de leden die meededen. Dagenlang na de opnames werd het lied nog steeds gezongen. Kregen het maar niet uit hun hoofd.


De actie wordt inmiddels breed gedeeld via social media. Niet alleen in Nederland, maar ook via koorleden en Oekraïners naar andere landen. Zo heeft Vladimir zelf gesproken met de ambassadeur van Oekraïne. De opnames worden naar alle media in het land gestuurd; radio, televisie en sociale media.

Vladimir komt sinds 2012 iedere woensdag naar Katwijk voor de repetities met Pop4Shore! Hij is ook hun vaste dirigent bij optredens.


Luisteren

Het lied is te beluisteren via YouTube, Facebook, Instagram en Twitter onder de naam Hollandsings4Ukraine.