Raddraaiers

Het was vorige week donderdag een ontluisterende commissievergadering over het toenemende voetbalgeweld in onze mooie gemeente. Geweld door een groepje raddraaiers, gaven verschillende partijen aan. Raddraaiers waarvan de clubs weten wie het zijn, maar ze willen de namen niet door geven. Omdat ze niet willen klikken en uit angst vanwege bedreigingen.


Niemand wil een klikspaan genoemd worden. Dat snap ik best. Je wilt je ‘vrienden’ niet verraden. Nou, lekkere ‘vrienden’ zijn dat zeg! Een klein groepje verpest het voor de club, verpest je verdienmodel en de gezelligheid die duizenden anderen ervaren die gewoon een leuke wedstrijd willen zien.

En ik snap ook, dat je als bestuurder van een voetbalclub dat groepje niet bij je huisadres wilt zien verschijnen, omdat je hun namen hebt doorgegeven.

Maar geef je daar als voetbalclub niet het totaal verkeerde voorbeeld mee af? Je beschermt dus een klein groepje raddraaiers dat tijdens een wedstrijd doorgesnoven en stomdronken met vuurwerk en flessen gooit waarbij 18 mensen gewond raakten, waaronder kinderen.

Je beschermt dus mensen die een geweldsdelict hebben gepleegd, die anderen letsel hebben toegebracht. Is dat niet een strafbaar feit?

Ja, maar die raddraaiers zijn tijdens een wedstrijd niet aanspreekbaar vanwege drank en drugs. Soms weten ze achteraf niet eens wat ze gedaan hebben. En bij het zien van de beelden, bieden ze excuses aan, zei burgemeester Cornelis Visser vorige week tijdens de commissievergadering.

Agu, wat lief! Ze bieden hun excuses aan! Ja, eigenlijk zijn het allemaal hele lieve jongens. Ongetwijfeld. Blijkbaar zo lief, dat na die ‘excuses’ bedreigingen volgen en de clubs uit angst voor represailles de namen niet doorgeven.

‘Dat is ondermijning, iets misdadigs en daar moeten we keihard tegen optreden’, zei de ChristenUnie in die vergadering.

Rijnsburgse Boys heeft z’n eigen manier om ‘keihard’ op te treden tegen eigen raddraaiers. Die club gaat een convenant afsluiten met het groepje van 20 tot 25 ‘supporters’ die van alles met een handtekening moeten beloven om toch de thuiswedstrijden te mogen volgen. Als ze de regels overtreden, kunnen ze geschorst worden.

Onze burgemeester lijkt daar alle vertrouwen in te hebben. Een persoonsgerichte aanpak. 

Nou, dat gaat vast lekker werken zo’n convenant! De burgemeester verwijst zelf al naar het in 2018 afgesloten convenant met alle lokale voetbalclubs. ‘Zulke mooie plannen over respect. Helaas blijkt het alleen maar slechter te zijn geworden.’

Dat geeft hoop voor de toekomst zeg.

Geef toe, het is toch van de gekke dat deze raddraaiers een soort van beschermd worden?

Als ik te hard rijd en een boete krijg, moet ik die gewoon betalen. De politie trapt er echt niet in als ik bij een aanhouding ga zeggen, dat ik normaal gesproken een hele lieve jongen ben die zich altijd keurig aan de maximumsnelheid houd, maar nu net ff 1 keertje niet.

Helaas lijken er voor die raddraaiers andere regels te gelden.


criticaster@katwijkschepost.nl