De Statenbijbel van de Vredeskerk. | Foto: Leo Roosjen
De Statenbijbel van de Vredeskerk. | Foto: Leo Roosjen Foto: Leo Roosjen

Een saaie zomer? Niet in de kerk

Het kerkelijk seizoen 2021-2022 is afgelopen. Veel activiteiten vanuit de verschillende geloofsgemeenschappen stopten rond Pasen. Catechisaties, Bijbelkringen en andere activiteiten zijn gestopt.


Door Leo Roosjen

Pas in de loop van september worden de meeste activiteiten weer opgestart. Gek eigenlijk. Natuurlijk zijn tijdens de zomer velen op vakantie, maar lang niet iedereen en lijkt het, dat er weinig wordt aangeboden vanuit de kerken. Waarom geen summer courses over geloofsonderwerpen verdeeld over een aantal zomerweken of gecomprimeerd in enkele aansluitende dagen? Tenslotte zijn ook niet alle dominees en/of kerkenraadsleden alle zomerweken op vakantie. We zijn dat soort activiteiten niet gewend, maar zou dit een wijze van omdenken kunnen zijn voor 2023?

Toch is er nog best veel te doen in zomertijd. Een aantal inloophuizen gaan door en we weten ook dat De Blije Boon haar deuren geopend houdt. Toch even voor de zekerheid, zeker nu de corona-besmettingen stijgen en er daardoor een te kort aan vrijwilligers kan ontstaan, de websites raadplegen. Mocht het inloophuis van uw kerk gesloten zijn, ga eens naar het inloophuis van een andere kerkelijke gemeente. U zult ontdekken, dat daar ook leuke contacten kunnen worden gelegd. Onbekend maakt onbemind.


Overigens in alle kerken wordt gebruik gemaakt van eenzelfde Bijbel in welke bewerking dan ook en is het interessant om te ontdekken welke accenten in die andere geloofsgemeenschap gelegd worden. Er is weer de wekelijkse zomeravondzang in de Oude Kerk en in de periode van de toeristenmarkten is de Oude Kerk voor het publiek geopend.


Gestolen Statenbijbel

Ook de Vredeskerk overweegt om geopend te zijn. In die laatste kerk kunt u leuke weetjes te weten komen… Bijvoorbeeld een nooit vervolgde misdaad uit februari 2000. In die maand ontdekte de koster, dat de Statenbijbel van de Triumfatorkerk gestolen was. Wie schetst de verbazing, dat een paar dagen later de Bijbel voor de deur van de kerk aangetroffen werd met een excuusbrief en een vergoeding van 100 gulden voor de schade. Was het spijt van de dader of ingrijpen van de ouders? Een onopgelost raadsel. Deze Statenbijbel ligt nog steeds op de kansel, maar nu op die van de Vredeskerk...

Hebt u wel eens gedacht aan het bezoeken van een van de orgelconcerten. Heerlijk genieten van de muziek en kijkend naar het interieur onder de tonen van het orgel wegmijmerend over wat er in die kerk allemaal gebeurd is. Zo biedt Katwijk ons best veel.


O, u gaat weg. Ga ook op vakantie eens een kerk binnen. Vele, met name de Rooms Katholieke kerken, zijn voor het publiek geopend. Neem gerust plaats in een van de banken en laat de serene rust van het kerkgebouw, de kleuren en de geuren op u inwerken. Bedenk eens hoeveel mensen u door de eeuwen heen voor gingen als bezoeker van die kerk...



Oude Kerk open tijdens Toeristenmarkt

De komende weken kunnen we dinsdags weer genieten van de toeristenmarkt in Katwijk aan Zee. Die markt waar je met mooi weer over de hoofden kunt lopen en met slecht weer bijna nergens kunt schuilen. In beide gevallen is er een uitwijkplaats waar je terecht kunt: de Oude of Andreaskerk aan de Boulevard.


Ook dit jaar houdt een aantal vrijwilligers de kerk open. Tijdens deze openingstijden, van 14.00 tot 18.00 uur, kan men genieten van orgelmuziek op het Van den Heuvelorgel, luisteren naar de verhalen over dit oude gebouw door de vrijwilligers of horen over de Hoofdbewoner.

De Oude Kerk, een plek van Ontmoeting, rust en sfeer. Een plek waar je niet alleen op de dinsdagmiddagen tot je zelf kunt komen, maar zeker ook op de zondag tijdens de ochtend- of avonddiensten.

De Oude Kerk is extra geopend op de dinsdagmiddagen van 28 juni tot en met 30 augustus.

Afbeelding