Vijftien jaar lang wordt er achter de schermen gesteggeld tussen de Provincie Zuid-Holland, de gemeenten Wassenaar en Katwijk en het Rijksvastgoedbedrijf (RVB) over de nieuwbouwwijk Valkenhorst. | Foto: Marc Wonnink
Vijftien jaar lang wordt er achter de schermen gesteggeld tussen de Provincie Zuid-Holland, de gemeenten Wassenaar en Katwijk en het Rijksvastgoedbedrijf (RVB) over de nieuwbouwwijk Valkenhorst. | Foto: Marc Wonnink Foto: Marc Wonnink

Woningbouw op Valkenhorst: zwarte cijfers, wisselgeld en relatiebemiddeling

DEEL 1

Gebroken beloftes, gebrek aan vertrouwen, relatietherapie en vele teleurstellingen, zo is het gedwongen huwelijk tussen het Rijksvastgoedbedrijf en de gemeente Katwijk samen te vatten. De twee partijen proberen al bijna 20 jaar samen te werken om één van de grootste nieuwbouwwijken in Nederland op Katwijkse bodem te bouwen. Hoe gaat de nieuwbouwwijk er precies uit zien en wie betaalt uiteindelijk (letterlijk) de rekening? 

Vijftien jaar lang wordt er achter de schermen gesteggeld tussen de Provincie Zuid-Holland, de gemeenten Wassenaar en Katwijk en het Rijksvastgoedbedrijf (RVB). Wat moet er precies komen op de voormalig vliegbasis Valkenburg in Katwijk? De woningnood loopt in Katwijk al jaren op, betaalbare huur- en koopwoningen zijn schaars in de Zuid-Hollandse kustgemeente. Een nadeel voor Katwijk is dat de grond van vliegbasis Valkenburg niet van de gemeente is, ondanks dat het op Katwijks grondgebied gelegen is. 


Dure randstadgrond 

Ondanks dat alle partijen de noodzaak voelen om deze nieuwbouwwijk te bouwen, lukt het jarenlang niet om het eens te worden. Katwijk wil zoveel mogelijk betaalbare huur- en koopwoningen op het terrein hebben. Het Rijksvastgoedbedrijf (RVB) heeft een ander doel voor ogen met de dure randstadgrond in Katwijk. 

Het RVB beredeneert niet vanuit de woningnood in Katwijk, maar kijkt cijfermatig naar het terrein. Een groot stuk grond, midden in de randstad, dat levert een hoop geld op bij verkoop aan projectontwikkelaars, rekent het RVB door. Een projectontwikkelaar die de grond van het RVB koopt, zal hier dure huizen op willen zetten. Immers, de aankoop van de grond moet ook worden terugverdiend.

Hoewel het RVB als eigenaar van de vliegbasisgronden op papier machtig lijkt, heeft de gemeente Katwijk juridische mogelijkheden om veel betaalbare huur- en koopwoningen op het terrein te krijgen. 


Omdat de vliegbasis binnen de gemeentegrenzen van Katwijk ligt, kan de gemeente de randvoorwaarden voor de nieuwbouwwijk in een bestemmingsplan bepalen. In een bestemmingsplan wordt door de gemeente beschreven wat er op de grond gebouwd mag worden. Daar ligt de sleutel voor de gemeente om het plan voor voornamelijk dure huizen van het RVB te dwarsbomen. Het Rijksvastgoedbedrijf is alleen geenszins van plan om dat te laten gebeuren. Het is de oorzaak van een jarenlang slepend conflict dat zelfs de Tweede Kamer bereikte. 



‘Moeizaam, gebrek aan vertrouwen en een continu verschil van inzicht’ 

Het is begin 2019. Er lijkt een doorbraak te zijn in de jarenlange impasse tussen het RVB en Katwijk. Over de meeste inhoudelijke punten van de nieuwbouwwijk zijn de partijen het eens. Toch houdt één persoon op één onderwerp de poot stijf, het aanbod van betaalbare huur- en koopwoningen moet echt groot zijn. Het is wethouder Gerard Mostert van de gemeente Katwijk.


Ook het RVB houdt vast aan haar doelstelling. Er komen betaalbare huur- en koopwoningen, maar niet zoveel als Katwijk wil. 

Het RVB zou bij een hoog percentage goedkopere woningen verlies lijden op het bouwproject. Katwijk moet dit op goed vertrouwen aannemen, inzage in de berekeningen van het RVB krijgen de wethouder en de gemeente niet. Het RVB wil de scenario’s van wanneer het project winst- of verliesgevend is, niet delen. 


Mediator wordt ingezet

Katwijk gaat niet mee in het verhaal van het verlies en de onderhandelingen bereiken medio 2019 een kookpunt. Een onafhankelijk bureau schat in dat wanneer Katwijk en het RVB er niet uitkomen, de financiële gevolgen voor de twee partijen tot 150 miljoen euro verlies kunnen gaan oplopen. Het project komt maanden stil te liggen. 


Er wordt in de maanden daarna een bemiddelaar (mediator) aangesteld om uit de impasse te komen. Maandenlang inventariseert deze speciale bemiddelaar de wensen en eisen van beide partijen. Eind 2019 wordt de balans van het bemiddelingstraject opgemaakt. ‘Moeizaam, gebrek aan vertrouwen en een continu verschil van inzicht’, zo vat de bemiddelaar de samenwerking samen. 


De bemiddelaar vreest verslechtering van de situatie en stelt beide partijen de hamvraag of zij voldoende vertrouwen in elkaar kunnen opbrengen en bereid zijn om een nieuwe gezamenlijke poging te doen om het project opnieuw op te starten. 


Druk wordt verhoogd

Terwijl de bemiddelaar nog bezig is met de afrondende gesprekken, verhoogt het RVB alvast de druk op Katwijk. Achter de schermen wordt de (toenmalige) minister Van Veldhoven van Wonen geïnformeerd over de situatie in Katwijk. De minister doet precies wat het RVB voor ogen heeft; het legt wethouder Mostert een ultimatum op. Katwijk moet binnen twee weken groen licht geven voor de bouw. Doet Katwijk dat niet, dan zal het kabinet ingrijpen en de provincie opdracht geven om een bestemmingsplan op te stellen voor het gebied. Hiermee zal Katwijk volledig buiten spel gezet worden en de gemeente heeft dan ook weinig tot niets meer te zeggen over het gebied. 


Katwijk zwicht voor het ultimatum, wetende dat dit de enige mogelijkheid is om nog iets van invloed uit te oefenen op de toekomstige nieuwbouwwijk binnen haar eigen gemeentegrenzen. Er wordt besloten om de afspraken begin 2020 formeel vast te leggen in een contract, een zogenaamde Samenwerkingsovereenkomst. Deze overeenkomst moet voorkomen dat één van de partijen afspraken niet nakomt of dat er verwarring kan ontstaan over wie waar verantwoordelijk voor is.



Mede-verantwoordelijk voor winstgevend woningbouw-project

Het doel van deze gezamenlijke overeenkomst lijkt logisch en noodzakelijk, gezien de moeizame geschiedenis tussen de twee overheden. Het RVB voegt echter één cruciale passage toe aan de overeenkomst; Katwijk wordt medeverantwoordelijk voor een winstgevend woningbouwproject. ‘Alle belangrijke punten zijn van ons samen, dan ook het schrijven van zwarte cijfers’, is te lezen in een interne notitie van het RVB. 


Zwarte cijfers schrijven betekent dat het doel is om winst te maken met de verkoop van de grond. Dit betekent dat wethouder Mostert zijn handtekening onder een afspraak moet zetten, waar winst draaien op het bouwproject belangrijker is dan het aantal betaalbare huur- en koopwoningen in de toekomstige nieuwbouwwijk. 


Afspraken die de Katwijkse wethouder op zijn beurt aan de samenwerkingsovereenkomst wil toevoegen, worden nauwelijks geaccepteerd door het RVB. Uit documenten van het RVB blijkt waarom.

De gemeente lijkt op zoek naar wisselgeld. Men lijkt zich er bij de gemeente niet van bewust te zijn dat dit wisselgeld eerder al is gegeven in de vorm van het Unmanned Valley-gebied. Dit project heeft jaren oponthoud veroorzaakt en 6 miljoen euro gekost.’ 


Unmanned Valley is een testveld van honderden meters groot waar diverse onbemande toestellen (drones) getest kunnen worden. Het drone-gebied zou volgens de wethouder van grote positieve invloed zijn voor Katwijk en de regionale economie. 


In 2017 ging het drone-testcentrum open, met medewerking van het RVB. Zij hadden hier een deel van het terrein van Valkenburg voor vrijgemaakt en in de infrastructuur en gebouwen geïnvesteerd. Dat hier een hoge prijs aan hing, werd het college van Katwijk waarschijnlijk pas jaren later duidelijk bij het ondertekenen van de samenwerkingsovereenkomst. 

Wethouder Mostert weet dat wanneer hij de overeenkomst niet ondertekent, de provincie Zuid-Holland het gebied qua verantwoordelijkheid overneemt. Het RVB kan dan vrij haar gang gaan, met de gemeente machteloos toekijkend. De Katwijkse handtekening wordt gezet en vanaf dat moment -halverwege 2020- is Katwijk in plaats van toezichthouder medeverantwoordelijk voor een winstgevend bouwproject in de gemeente. 


600 woningen extra

De coronacrisis is medio 2020 in volle hevigheid uitgebroken, de pandemie doet de samenwerking tussen Katwijk en het RVB geen goed. De maanden richting het einde van het 2020 communiceren de partijen voornamelijk alleen nog via officiële brieven met elkaar. Het RVB beschuldigt Katwijk meerdere keren te veel een eigen koers te varen en dat afspraken structureel niet worden nagekomen. 


Het RVB is nog steeds niet van plan om het plan voor de hoeveelheid dure woningen te laten varen. Als nieuwe variant oppert wethouder Mostert om 600 betaalbare huur- en koopwoningen toe te voegen aan het originele plan van 5.000 woningen. Zo kan de wethouder de hoeveelheid betaalbare woningen toch opschroeven. Het RVB hoeft niet in te geven qua dure woningen. Een win-winsituatie, alle partijen gaan hiermee dan ook akkoord. 


Er lijkt ineens weer vaart te zitten in het bouwproject. Het enige dat de gemeenteraad van Katwijk nog hoeft te doen is het plan voor de bouw van 5.600 woningen op vliegveld Valkenburg -dat inmiddels is omgedoopt tot Valkenhorst- goed te keuren. De rest van de uitwerking van de wijk zal later volgen, aldus het RVB en wethouder Mostert. Eerst maar beginnen met bouwen, klinkt het gezamenlijk. 


Toch groeit de frustratie begin 2021 weer bij beide partijen, of het nu gaat om de kosten voor natuuraanleg, het fors aantal extra benodigde parkeerplaatsen of om kreekjes wel of niet door te trekken naar de Oude Rijn. 

Van een herstelde relatie lijkt weinig meer over. Bijna op geen enkel onderwerp lijkt overeenstemming bereikt te worden. Dikke brieven en notities vliegen gedurende het jaar 2021 over en weer. 


Er wordt op het scherpst van de snede onderhandeld over wat er in het bestemmingsplan -uitgegeven door de gemeente Katwijk- moet komen te staan. Het RVB wil een zo flexibel mogelijk plan, zodat er later concreet invulling aan de nieuwbouwwijk gegeven kan worden. Hiermee lijkt het RVB ook te voorkomen dat Katwijk alles dichttimmert qua bouwmogelijkheden. 


Zwarte taak
voor gemeenteraad

Er is in de afgelopen jaren zoveel gesleuteld aan de plannen voor nieuwbouwwijk Valkenhorst, dat het voor menig raadslid van Katwijk onduidelijk zal zijn, wat er nog over is van de duurzame en innovatieve plannen voor de nieuwbouwwijk. 


Voor de nieuwe gemeenteraad van Katwijk ligt er dan ook een zware taak te wachten. De gemeenteraad is door wethouder Mostert namelijk gevraagd om het plan voor de nieuwbouwwijk op 30 juni goed te keuren. Echter, niemand lijkt echt goed zicht te hebben op de financiële consequenties voor de gemeente en haar inwoners. Ook is onduidelijk wat voor woningen in welke prijsklasse er nu exact gaan komen. 


In het tweede deel van deze onderzoeksreeks onderzoeken we hoeveel woningen er precies in de nieuwbouwwijk op Valkenhorst komen en hoe dit aantal tot stand is gekomen.