Goeiendag neef 

Wekelijks in deze krant de mailwisseling tussen Katwijkers Daan en Martin over wat hen bezighoudt.


aan: daan@watermail.com

van: martin@watermail.com

onderwerp: Goeiendag neef



Ha Daan


Zo, jij droomt nog eens wat, haha. Grote kans dat de meeste lezers van de KP niet meer weten wie Jaap Bergman en Koos van Dijk waren. Ach ja, zo gaat dat in het leven.


Over dromen gesproken, ik zei laatst het volgende in een van mijn dromen: ‘Maak er maar 20 euro van.’ Dat zei ik. En ik stond bij de kassa van de supermarkt. De caissière schrok zichtbaar. ‘Sorry’, hikte ze, ‘dat kan ik niet aannemen. U krijgt 2 euro 55 terug.’ En ze telde het bedrag voor me neer. Een droom later was ik bij de bouwmarkt waar ik een biljet neerlegde met de opmerking ‘laat de rest maar zitten’. ‘Nee, nee, u krijgt wisselgeld’, riep de caissière wanhopig, alsof ik haar een oneerbaar voorstel had gedaan. Want waar moest ze in ‘s hemelsnaam met al dat wisselgeld naar toe?


Als dit zo is, waarom weten ze in de horeca dan wel van wanten?


Die horeca die het zo ontzéttend slecht heeft en waar werknemers als slaven en slavinnen behandeld worden. De slavernij is overal al in 1863 afgeschaft, behalve in de horeca. Terwijl diezelfde horeca een Max Verstappen in rekenen is. Effe wat drinken of eten op een terras trekt je portemonnee helemaal leeg. En dan moet je ook nog fooien betalen? Terwijl – zeg nou zelf - het nooit helemaal goed gaat met de bediening. Ze laten je te lang wachten of brengen je eten chagrijnig, op een koud bord. Of wél met een gezellig gezicht, maar dan eten van een ruk-kwaliteit. Ze brengen eerst de koffie en tien minuten later het appelgebak, terwijl jij vroeg: ‘koffie en gebak samen graag’. Of ze brengen de verkeerde bestelling. Of je tafelgenoten hebben het gerecht al bijna op, maar jij zit nog steeds te wachten. Lekker synchroon? Niet dus! Ze brengen alles in rekening (extra mayo, een glaasje water, extra portie patat – kassa!). Een gezelschap van vier krijgt dezelfde hoeveelheid patat als een twee personen. Je wil nog wat bestellen en zwaait met je vinger, maar je kan blijven zwaaien. Ze vragen pas helemaal na afloop ‘Was alles naar wens?’ En zo kunnen we doorgaan. Een neef van me, die in de horeca een bestaan heeft opgebouwd, zegt me dat hij het heel erg oneerlijk van me vindt, dit gezeur. ‘De mensen beseffen niet wat je moet doen om het hoofd boven water te houden’, zegt hij. Natuurlijk besef ik dat, maar daar hoeven wij toch niks van te merken?


Een nichtje van me die in de supermarkt werkt, zei gisteren tegen me. ‘Ja, hoor. Ook wij krijgen weleens fooien. Die gaan dan in de fooienpot. Maar bij de kassa zegt inderdaad niemand: ‘maak er maar 20 euro van.’ Niemand.’


Groetjes, Martin



Meer doen aan klimaatadaptatie

Van basis-plus naar voortvarende ambitie

ChristenUnie (CU) en SGP hebben een amendement klaarliggen om de gemeente aan te sporen meer te doen aan klimaatadaptatie. De twee partijen stellen voor om het ambitie-niveau te verhogen van ‘basis-plus’ naar ‘voortvarend’.


Door Sandra Kornet-van Duijvenboden


Het amendement werd besproken tijdens de behandeling vorige week donderdag van het Integraal Waterketenplan 2022-2026. Vanwege de klimaatveranderingen moeten problemen met de waterstand voorkomen worden. Daar is geld voor nodig. Het college van burgemeester en wethouders stelt daarom voor om de rioolheffing de komende jaren te verhogen: van 137,36 euro nu naar 162,85 euro in 2026.

De gemeenteraad wil het idee voor een extra verhoging van één euro extra over nemen, zodat er nog meer maatregelen genomen kunnen worden en het ambitieniveau verhoogd kan worden. 

‘Het voorliggende plan gaat slechts uit van het ambitieniveau basis-plus. Gezien de huidige klimaatveranderingen en de noodzaak hierop te reageren, willen we graag een ambitieuze gemeente zijn’, staat in het concept-amendement.


Even nadenken

De overige partijen willen nog even nadenken over hun mogelijke steun aan het amendement. 

Carin Tawfik van D66 stelt, dat niet duidelijk is, wat er allemaal gerealiseerd moet worden. ‘Wij willen een communicatieplan met een duidelijke uitleg.’ Zo denkt het CDA er ook over.

Jaap Klok (SGP) belooft de opmerkingen mee te nemen en nog eens naar de tekst van het amendement te kijken.


Wethouder Jacco Knape erkent, dat er met basis-plus niet veel gedaan kan worden. ‘In de coalitie is er draagvlak voor die euro extra. Ik ben blij dat een aantal partijen nu al aangeeft dat te willen steunen.


Volgende week donderdag neemt de raad een besluit over het Waterketenplan en over een mogelijk amendement.