Afbeelding
Foto: pr

Miniatuurtje

Foto's roepen herinneringen en andere beelden op. Kleine gebeurtenissen, vergeten ontmoetingen.         Adri van Beelen beschrijft ze in miniatuurvorm.


Herstellen

De diplomaat logeerde in het Groot Badhotel, boven op een duin aan de rand van Katwijk. Vanuit zijn kamer kon hij over zee kijken, het helmgras beneden zich. ’s Morgens rookte hij een pijpje op de veranda en dan zag hij links de tram aankomen bij zijn eindstation. Dezelfde tram die ook hem hier gebracht had. Dag aan dag zat hij op de veranda of genoot hij in de tuin van een kopje koffie. Soms wandelde hij naar de Vuurbaak, heen en terug. Dan kwam hij langs de Oude Kerk, die nu dienstdeed als opslag voor visserijbenodigdheden.


In Wenen was hij volledig doorgedraaid. Hij had dag en nacht doorgewerkt voor de ambassadeur om de verhoudingen tussen Nederland en de Habsburgse dubbelmonarchie zo goed mogelijk te houden. Maar dat harde werken eiste zijn tol. Hij begon aan waanideeën en hallucinaties te leiden, ging ’s nachts de stad in om zogenaamd transacties te doen en vond tot zijn verbijstering de bankgebouwen gesloten. Hij was een zenuwinzinking nabij. Dit was het moment waarop de ambassadeur zelf ingreep en hij hem per direct op de trein naar Nederland zette. Zes maanden ziekteverlof. Hij was hij niet getrouwd, dus hij kon zijn herstel op eigen wijze invullen. Op aanraden van een neef koos hij voor een verblijf in Katwijk. De zeelucht zou hem goed doen. Om zes uur ’s avonds was altijd het diner. Groentesoep, aardappeltjes, spinazie en een kalfslapje, gesudderd in abrikozenjus. En toe een bananenpuddinkje, een noviteit.


Op een ochtend arriveerde een ambtenaar van buitenlandse zaken. ‘Meneer Greffel’, zei deze tegen de diplomaat. ‘Wij gaan ervanuit dat u nu voldoende hersteld bent, derhalve zouden we graag willen dat u de nieuwe ambassadeur in Spanje terzijde staat.’

Hij knikte tevreden. Spanje…, niet mis.


En zo kwam het dat hij afscheid moest nemen van het hotel. Op weg naar de tram draaide hij zich nog een keer om. ‘Het was een prachtig verblijf’, prevelde hij. ‘Katwijk, bedankt!’ Hij stapte in de tram en begon aan zijn lange reis naar Spanje.



SGP en CDA stellen vragen                over geluidsoverlast motoren 

Ingezonden n CDA en SGP

De zomer komt er weer aan en allemaal hopen we meer buiten te kunnen zijn om van het mooie weer te genieten. Alleen werd dat genieten de afgelopen jaren soms enorm verstoord door de geluidsoverlast van motoren, die in grote groepen over de Boulevard en door de gemeente heen scheurden. 


In de gemeenteraad is daar verschillende keren aandacht voor gevraagd. Nu de zomer er weer aan komt, hebben Dick Oudwater (CDA) en Wim van Duijn (SGP) vragen gesteld over handhaving op deze overlast.

De twee partijen zijn blij dat uit de antwoorden blijkt dat vanaf volgende week (20 juni) door de politie een Noise Patrol ingezet gaat worden. De politie kan met dit Noise Patrol zelf verkeerscontroles uitvoeren en ook direct handhaven bij geluidsoverlast. 

Om de mogelijkheden van handhaving te vergroten, zal de burgemeester de minister van Justitie en Veiligheid verzoeken om ook aan de BOA's deze bevoegdheid toe te kennen, al dan niet in de vorm van een pilot. 

De keuze is om deze Noise Patrol in te zetten op dagen waarop daadwerkelijk geluidsoverlast van verkeer wordt verwacht en op locaties waar burgers eerder hebben geklaagd over stelselmatige hinder.

De inzet van de Noise Patrol moet leiden tot gedragsverandering van de overtreders middels een geldboete of een WOK melding (Wacht Op Keuring), waarbij het voertuig een herkeuring krijgt. Het CDA en de SGP hopen op een heerlijke, meer geluidsarme zomer!