Afbeelding
Foto:

Keuze van DURF

Lager bouwen? Nee, hoger!

Ingezonden n DURF


DURF en VVD Katwijk hebben vorige week donderdag een voorstel ingediend om hoger te kunnen bouwen. In de Verdichtingsvisie was het voorstel om als maximum een bouwhoogte van 32 meter te hanteren, maar wij vinden dit een onverstandige grens.


We hebben daarom als wijzigingsvoorstel een maximum van 40 meter genoemd, maar met de mogelijkheid om eventueel hoger te bouwen als dit de betaalbaarheid en/of leefbaarheid ten goede komt. Het voorstel werd tevens door de SGP, ChristenUnie en KiesKatwijk gesteund en behaalde op die manier een meerderheid. 


Geen vrijbrief

Laat het duidelijk zijn: het loslaten van de grens van 32 meter is geen vrijbrief om overal lukraak woontorens te plaatsen en een onverstandig woonbeleid te voeren waarbij in grote mate de leefbaarheid wordt aangetast. Dit is het beeld dat soms wordt geschetst, maar dit klopt niet. 

Voor DURF is het aanpakken van de woningnood een belangrijk speerpunt en daar mogen geen taboes bij zijn. 

Als projectontwikkelaars kunnen aantonen dat een hogere bouwhoogte zorgt voor meer betaalbare woningen voor Katwijkers, Rijnsburgers en Valkenburgers dan moeten we dit niet op voorhand afwijzen. Hogere bouw kan goed worden ingepast in de omgeving en zorgt dat er meer ruimte is voor bijvoorbeeld groen en/of parkeren. Daarnaast is hogere bouw niet meer hetzelfde als de galerijflats uit de vorige eeuw. 

Als we de woningnood willen tegengaan in onze gemeente dan zullen we keuzes moeten maken. Als we de hoogte van nieuwbouw beperken dan is het eerlijke verhaal dat we op de korte termijn heel beperkt de woningnood kunnen tegengaan.


DURF wil een andere keuze maken om er daarmee voor te zorgen dat jongeren, ouderen en gezinnen in onze gemeente kunnen blijven wonen. Een onderdeel daarvan zal op bepaalde plekken hogere bouw moeten zijn.



Speeddaten met het VSBfonds

Op zoek naar financiële ondersteuning voor een sociaal initiatief in Zuid-Holland? Donderdag 9 juni zitten adviseurs van VSBfonds klaar om met initiatiefnemers in gesprek te gaan via een online speeddate. Het fonds zoekt initiatieven die zich richten op actief burgerschap.


Deze online speeddates zijn specifiek voor mensen met mooie ideeën voor actief burgerschap. Dit zijn projecten die ervoor zorgen dat mensen grip kunnen krijgen en houden op hun eigen leven en waarbij mensen verantwoordelijkheid nemen voor anderen.
Projecten die gericht zijn op het versterken van buurten en wijken waarbij mensen met verschillende achtergronden elkaar ontmoeten vallen hier ook onder. Denk hierbij aan ontmoetingsplekken in de wijk of buurt zoals bijvoorbeeld een buurthuis, speeltuin of tuin.

Wie een idee heeft op het gebied van actief burgerschap, kan een afspraak maken voor een online speeddate op donderdag 9 juni via Zuid-Holland | VSBFonds.


Het idee kan worden besproken in aanloop naar het indienen van een eventuele aanvraag, om te kijken of het aansluit bij de doelstellingen van VSBfonds. Na een korte toelichting krijgt men feedback of er een aanvraag gedaan kan worden.
Deze speeddates zijn met name gericht op projecten buiten de grote steden.


Het VSBfonds ondersteunt graag projecten die bijdragen aan een sociale, creatieve en inclusieve samenleving. Het fonds bestaat sinds 1990 en heeft elk jaar 26 miljoen euro donatiebudget beschikbaar om te investeren in de kwaliteit van de Nederlandse samenleving. www.vsbfonds.nl



Op woensdag 15 juni

Webinar 'Creatief opvoeden met een kleine beurs'

Het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) houdt in samenwerking met psycholoog en opvoedkundige Tischa Neve een webinar voor ouders van kinderen van 0 tot 14 jaar die weinig te besteden hebben. 


Als je niet veel geld te besteden hebt, kan het je behoorlijk bezighouden: hoe zorg je ervoor dat jouw kind met zelfvertrouwen en een goed gevoel opgroeit? 


Het kan als een behoorlijke uitdaging voelen om met weinig geld toch iets leuks van vakanties, vrije momenten en verjaardagen te maken.


Tischa Neve neemt je, met haar ervaring als kind met een moeder in de bijstand én vanuit haar vakgebied als psycholoog en opvoedkundige, mee in hoe je hier als ouder je weg in vindt. Een webinar vol herkenning, erkenning, begrip en praktische handvatten.


Aanmelden

De webinar vindt plaats op woensdag 15 juni van 20.00 tot 21.00 uur. Aanmelden voor de gratis CJG-webinar kan via www.cjgcursus.nl