Overwaaien

Ik weet niet hoe het u vergaan is vorige week, maar persoonlijk vond ik de bijdrage van de criticaster over ‘klein leed’ wat somber. Als tegenwicht wil ik u deze week wat optimisme bieden. Met de zin: ‘het waait wel weer over’.

Een zin die we vaker zouden moeten gebruiken. Omdat het zo heerlijk relativerend is. Het is ook een variant van het alom bekende ‘wees blij, blij, ook dit gaat weer voorbij’, waar ik zeer dol op ben. Maar ja, soms wil je helemaal niet dat iets voorbij is. 

Voor ik afdwaal: het waait wel weer over dus. 

We hebben allemaal wel eens te maken met zaken waar je tegen aan zit te hikken. Zaken waar je het liefst zo snel mogelijk van af wil. Die je wilt vergeten. In die gevallen is het handig om te blijven denken: het waait wel weer over.

In de Katwijkse politiek zie ik hoe college- en raadsleden die zin in hun hoofd hebben zitten. Er hoort een bepaalde geluidsuitdrukking bij. Aan de manier waarop bijvoorbeeld een wethouder naar een raadslid kijkt en dan zie ik ‘m denken: ‘het waait wel over!’ Ja, zelfs dat uitroepteken zie ik.

Ik vermoed dat een zekere Sywert van Lienden de zin ‘het waait wel weer over’ als een soort mantra tientallen keren per dag zegt. 

Van Lienden, de man die zichzelf als een soort Sinterklaas presenteerde en uit de goedheid van zijn hart gratis mondkapjes voor de zorg regelde. Hij werd bijna heilig verklaard. Bijna. Want hij bleek fors zijn zakken te hebben gevuld aan die mondkapjesdeal. En dat heeft er toe geleid, dat het Openbaar Ministerie beslag heeft gelegd op de bankrekeningen van Van Lienden en zijn vrienden. Wat rijmt dat fijn zeg.

Ja, die Sywert kan niet wachten tot die hele mondkapjesdeal overwaait. En dat zal ongetwijfeld een keer gebeuren. Geef het een jaartje en niemand weet meer wie die Van Lienden ook al weer was.

Zelfs die hele ophef rond Johan Derksen en het tv-programma Vandaag Inside (VI) is overgewaaid! Dat hadden we een paar weken niet kunnen bedenken toch? 

Derksen die op 28 april een zeer foute opmerking maakte. Dat leidde tot woedende reacties, een mediastorm van jewelste en sponsoren die de medewerking aan dat enorm populaire programma opzegden. 

Niemand was dan ook verbaasd toen bekend werd, dat Vandaag Inside zou stoppen. 

De drie presentatoren hebben vervolgens ongetwijfeld gezamenlijk een potje ‘het waait wel over’ zitten denken en … die hele kwestie waarvoor ze zich dood zouden moeten schamen, is zo goed als overgewaaid. 

Afgelopen maandag was VI gewoon weer op tv. Zoals al eerder gebeurde na dreiging met stopzetten van dat programma. Het waaide over. Want er wordt flink geld verdiend met dat programma. 

In sommige ‘takken van sport’ wordt een misstap gezien als iets wat overwaait waarna je weer vrolijk verder kunt alsof er niets gebeurd is.


criticaster@katwijkschepost.nl