Afbeelding
Foto: Marc Wonnink

Kaalslag in kruidenberm Biltlaan

Met een hoop herrie was binnen een half uurtje van de kruidenberm aan de Biltlaan niet veel meer over. De afgelopen weken groeide de berm uit tot een bloeiend geheel. Maandagmiddag is door de gemeente de berm kaal gemaaid. Een gek gezicht, zeker voor buurtbewoners die zich afvragen wat er aan de hand is. De gemeente laat weten dat het maaien nodig is, om de kruidenbermen gezond te houden. ‘Als we dit niet doen, worden de kruiden verdrukt door grassen en andere plantsoorten. Daarnaast trekt de kruidenberm dieren, zoals vlinders en bijen, aan. Dat willen we graag zo houden.’ De gemeente maait twee keer per jaar in twee fasen. ‘Zo houden de dieren een veilig onderkomen en kunnen wij blijven genieten van een volle, kleurrijke berm.’ | Foto: Marc Wonnink



Verdichten OK, maar dan wel duurzaam

Ingezonden n GB


Er is veel behoefte aan woningen in Katwijk. En duurzaam bouwen is de toekomst! Door deze twee te combineren kunnen we onze woningvoorraad ook kwalitatief verbeteren. 


Katwijk heeft naast de opgave van 5.600 woningen op Valkenhorst, een opgave om binnen de dorpen, waar mogelijk, nog 2.500 woningen te bouwen. 


Meer bouwen binnen de bestaande wijken betekent verdere verdichting. Daarom heeft GemeenteBelangen (GB) aan de voorkant aandacht gevraagd, zodat er ook duurzaam gebouwd wordt, wat nu nog niet vanzelfsprekend is. Dit door een puntenstelsel in te voeren bij aanbestedingen. Niet langer praten en nota’s schrijven, maar doen! 

GB kiest voor extra woningen maar dit moet natuurlijk niet leiden tot versteende wijken zonder kwaliteit. 

Verkiezingsbeloften verdwenen als sneeuw voor de zon, want met de nieuwe coalitie in het vooruitzicht, ging de ChristenUnie akkoord om hoger dan 40 meter (13 etages) te bouwen, terwijl hun verkiezingsprogramma voor maximaal 10 etages pleitte. Onder druk van de aankomende coalitie wordt alles vloeibaar. 

Nog hoger bouwen is niet eens nodig omdat de 2.500 benodigde woningen ook gebouwd kunnen worden zonder overal hoge woontorens neer te zetten. 

Meerdere partijen met GB zijn van mening dat het loslaten van deze grens, als een soort vrijbrief wordt voor projectontwikkelaars om maar lukraak overal de hoogte in te gaan. GB gaat juist voor, én snel meer woningen bouwen én kwaliteit, om het unieke karakter van Katwijk te behouden. 

Hoe doe je dat dan? Kwaliteit moet je soms afdwingen en door goed overleg met ontwikkelaars kom je tot betere resultaten. Mensen willen duurzamere huizen, zodat ze niet over 10 jaar alles zelf opnieuw moeten doen. En het is niet per se duurder. Een ding is zeker; je kunt het bij nieuwbouw maar beter gelijk goed doen omdat je anders, op de langere termijn, van de regen in de drup komt.


Natuurinclusief

Relatief kleine verbeteringen aan de voorkant kunnen tot verrassend duurzame resultaten leiden, maar ook tot veel meer comfort. 

Op dit moment is er nog onvoldoende aandacht voor bepaalde maatregelen die je kunt nemen tegen hitte, droogte en kwaliteit van bouwen. We laten als gemeente onnodig veel laaghangend fruit hangen. Het is zo simpel zoals: een gevel wit maken, groene daken, regenwateropvang etc.

Kortom; de motie van GB die door bijna de gehele gemeenteraad werd gesteund, zorgt ervoor dat natuurinclusief bouwen in Katwijk meegenomen wordt in de aanbesteding.


Bijdrage op youtube: 

https://youtu.be/dTqD8Nyxnzs



Winst woningbouw naar buurthuis Molenwijk

Ingezonden n PvdA


De gemeente moet meer geld uitgeven aan buurthuizen en het verbeteren van de leefbaarheid in de wijken. Dat vindt de PvdA Katwijk. Volgens de partij kan de gemeente dat doen door de winst te gebruiken uit de verkoop van grond op woningbouwlocaties. Dat geld moet niet worden ‘opgepot’ in reservepotjes op het gemeentehuis: het zou moeten gaan naar wijken zoals de Molenwijk, waar de basisschool verdwijnt en er steeds minder voorzieningen zijn.


Het is zorgelijk dat in een wijk zoals de Molenwijk in Katwijk aan den Rijn de basisschool verdwijnt. 

In een fijne wijk zijn goede voorzieningen, met ruimte voor buurtgenoten om elkaar te ontmoeten. Tijdens de afgelopen gemeenteraadsverkiezingen was het op peil houden van de voorzieningen in alle kernen dan ook één van de speerpunten van de PvdA Katwijk. 


De partij vindt dat de gemeente moet helpen door te zorgen voor goede voorzieningen in de wijken.


Daar moet geld voor komen, en volgens de PvdA kan dat nu ook: De gemeente verkoopt grond aan ontwikkelaars die huizen bouwen. 


De grondverkoop op woningbouwlocaties zoals De Horn en Rijnsoever Noord leverde Katwijk afgelopen jaar 1,4 miljoen euro winst op. Het college van burgemeester en wethouders heeft voorgesteld die 1,4 miljoen ‘in reserve’ te houden.

‘Niet oppotten
maar investeren’

De PvdA vindt dat dit geld nu moet gaan naar de wijken en gaat hiervoor in de gemeenteraad een voorstel doen.


Raadslid Tom Reedijk: 

‘Wij willen Katwijk een thuis voor iedereen houden, en daarvoor moeten we blijven investeren in de voorzieningen in onze wijken. We weten dat er buurten zijn die extra aandacht verdienen, zoals de Molenwijk. Een deel van de winst van de woningbouwlocaties De Horn en Rijnsoever, waar helaas overigens vooral dure woningen zijn gebouwd, kan wat de PvdA betreft juist gebruikt worden om te investeren in wijken die voorzieningen zien verdwijnen en waar minder dure huizen staan.'