Meer hoogbouw mogelijk

Ingezonden n VVD


Vorige week stond een belangrijke vraag op de agenda van de gemeenteraad: kiezen we voor meer hoogbouw in onze gemeente, of niet? Als een van de krapste woningmarkten van Nederland, is de behoefte aan huizen en appartementen in Katwijk, Rijnsburg en Valkenburg zeer groot. 


Om ook voldoende ruimte over te houden voor groen, is het belangrijk om op sommige plekken te kiezen voor hoogbouw. Dat betekent niet dat er nu torenflats zullen verrijzen in het centrum van Katwijk aan Zee. Dat is geen passende plaats. Op andere plekken, bijvoorbeeld meer richting de randen van onze gemeente, kan er echter wel uitstekend hoger gebouwd worden. 


Hoger dan 40 meter

In een zogeheten visie was door het college voorgesteld om maximaal 32 meter hoog te bouwen, met uitzondering tot 40 meter. Samen met Durf diende de VVD een voorstel in om dit aan te passen. 


Met succes! Dankzij een meerderheid, met ook de ChristenUnie, SGP en KiesKatwijk, is de tekst in de visie nu gewijzigd. Hierdoor blijft de mogelijkheid bestaan om in de (nabije) toekomst hoger te bouwen dan 40 meter, wanneer blijkt dat dit de leefbaarheid of betaalbaarheid van woningen ten goede komt.


Hoekstra Wheels

De afgelopen maanden besteedden we, onder meer in deze krant, regelmatig aandacht aan alle problemen waar fietsenmaker Hoekstra Wheels uit Valkenburg mee te maken had na de verwoestende brand begin vorig jaar. Namens de gehele gemeenteraad stelde Annette Brul vorige week donderdag opnieuw vragen over aan wethouder Mostert. 


Concreet vroeg zij de wethouder om een evaluatie van de gemeente over het hele proces toe te sturen aan de gemeenteraad. 


Ook willen alle partijen dat de wethouder opnieuw in gesprek gaat met de familie Hoekstra. Zij zijn zowel financieel als emotioneel hard geraakt door alles wat er is gebeurd. Het is goed dat dit door de gehele raad wordt erkend.


De wethouder gaf op beide vragen een positief antwoord. Dat betekent niet dat de problemen voor Hoekstra Wheels zijn opgelost, maar is wel weer een belangrijke stap in de goede richting. 

Zolang het nodig is, blijven we dit volgen en in contact met de familie Hoekstra.


Brand in container

Brandweer Katwijk moest er afgelopen zondagavond op uit trekken om een brand in een container te blussen. 


Rond 20.45 uur was brand ontstaan in een grote container aan de Groen van Prinstererweg in Katwijk. Daar kwam veel rook bij vrij. De brandweer had het vuur snel onder controle. Hoe de brand is ontstaan, is niet duidelijk.