De luchtkwaliteit in Zuid-Holland wordt al jaren lang geleidelijk beter, ook in 2020 weer. | Foto: SKvD
De luchtkwaliteit in Zuid-Holland wordt al jaren lang geleidelijk beter, ook in 2020 weer. | Foto: SKvD Foto: SKvD

Volgens voortgangsrapportage Luchtkwaliteit

Lucht in Zuid-Holland weer schoner

Voor het elfde jaar op rij is de lucht in Zuid-Holland schoner geworden. Dat blijkt uit de Voortgangsrapportage Luchtkwaliteit 2022. De luchtkwaliteit voldoet overal aan de wettelijke, Europese normen. Toch zet de provincie de komende jaren in op verdere verbetering. Dat meldt de provincie in haar nieuwsbrief.

Al jaren verbetert de luchtkwaliteit in Zuid-Holland geleidelijk, ook in 2020 weer, zo blijkt uit de gegevens die zijn verzameld door het RIVM en DCMR Milieudienst Rijnmond. Dit komt onder andere doordat wegverkeer schoner is geworden en er betere technieken zijn om de uitstoot van de industrie te beperken. 

De provincie draagt hier onder meer aan bij door vergunningen voor uitstoot verder aan te scherpen en luchtkwaliteit mee te nemen bij inkoop en aanbestedingen, projecten voor schone binnenvaart te steunen, nieuwe woningen te plannen rond hoogwaardig openbaar vervoer en op steeds meer trajecten zero-emissiebussen in te zetten. 

Gunstig effect

Ook bij andere thema’s hebben luchtkwaliteit en gezondheid een plek. Zo hebben de inspanningen van de provincie op het gebied van de energietransitie en duurzame mobiliteit doorgaans ook een gunstig effect, omdat ze bijdragen aan een reductie van de verbranding van fossiele brandstoffen. 

Daarbij blijken de 2 lockdowns in het voor- en najaar van 2020 een positief effect te hebben op de luchtkwaliteit, doordat reisbewegingen (en dus uitstoot) werden beperkt. De verbetering is echter niet volledig veroorzaakt door de lockdowns.

Schone Lucht Akkoord

De provincie neemt ook samen met het Rijk, overige provincies en verschillende gemeenten deel aan het Schone Lucht Akkoord (SLA). Daarin is afgesproken om in 2030 te voldoen aan de advieswaarden voor luchtkwaliteit van de World Health Organisation, zoals die golden bij het opstellen van het akkoord in 2019. Het tweede doel is het boeken van een gezondheidswinst van 50% ten opzichte van 2016.

Actieplannen

Om de luchtkwaliteit verder te verbeteren, zet de provincie de eerdergenoemde maatregelen door. Verder ondersteunt zij gemeenten bij de acties die zij uitvoeren op het gebied van luchtkwaliteit. De resultaten worden in de gaten gehouden via monitoring door het RIVM, via het officiële meetnet luchtkwaliteit en via metingen die inwoners uitvoeren op verschillende locaties in de provincie. 

Ook particuliere bijdragen krijgen een plek in de aanpak. Denk bijvoorbeeld aan houtstook. Dit blijkt een van de voornaamste uitstoters van fijn stof. 

Gemeenten zijn verantwoordelijk voor de aanpak en besteden hier de komende jaren aandacht aan. De provincie ondersteunt hen hierbij via regionale samenwerking.


Nieuw ontwerp fundering windmolens gaat vissen helpen?

Energieleverancier Vattenfall en De Rijke Noordzee zijn een onderzoek gestart naar de mogelijkheden voor natuurversterking in windparken. Waar eerder onderzoek zich richtte op natuurversterking rondom de turbines, kijken de organisaties nu hoe het ontwerp van de windturbine zélf bij kan dragen aan natuurontwikkeling in de parken.

In de fundering van de turbines zijn openingen aangebracht, die ervoor zorgen dat vissen en ander zeeleven de turbines in en uit kunnen bewegen. De vraag is nu of de dieren de binnenkant van de turbines gaan benutten als nieuw leefgebied, om te schuilen of om voedsel te vinden. 

Het onderzoek vindt plaats in windpark Hollandse Kust Zuid. Dat windpark ligt op 18 kilometer van de kust tussen Den Haag en Zandvoort en heeft een totaal oppervlak van ongeveer 225 km2. Het totale geïnstalleerde vermogen bedraagt 1.500 MW. Het windpark is naar verwachting in 2023 volledig operationeel.

Innovatie?

Binnen de wind- en energiesector wordt met belangstelling uitgekeken naar de resultaten. Het is voor het eerst dat onderzoek gedaan wordt naar wat de ‘waterverversingsopeningen' kunnen betekenen voor het zeeleven.

‘Als onze verwachtingen uitkomen, betekent dat een boost voor de biodiversiteit onder water. Bouwen met natuur heeft de toekomst. Ik ben er trots op dat we samen met Vattenfall werken aan dit soort innovatieve oplossingen, waarmee we enerzijds ons land voorzien van duurzame energie en tegelijkertijd de natuur versterken', aldus Erwin Coolen, programmadirecteur van De Rijke Noordzee.

Het onderzoek vindt plaats in samenwerking met het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ).
De komende jaren worden diverse metingen uitgevoerd in en rondom de turbines om te kijken hoe de biodiversiteit zich ontwikkelt.

Windturbine met de waterverversingsopeningen. | Foto: Vattenfall