Afbeelding
Foto: Aad van Duijn

Meeuwenlaan


Namen duiden verleden

Straatnamen vertellen vaak iets over het verleden. Het gaat daarbij om historische namen die bepaalde buurten en of streken aangeven, of de naam van een persoon die in het verleden belangrijk was.

Door Aad van Duijn

De samenstelling van de straatnaam bij Meeuwenlaan lijkt iets tegengestelds te hebben. Het begrip laan verwijst naar een ruime opzet met een voorname uitstraling, terwijl de meeuw over het algemeen bekendstaat als een schooier aan het strand. De Meeuwenlaan kruist echter een aantal straten waarvan een vogel, en dan vooral uit het aanpalende duingebied, naamdrager is. Vandaar de naamkeuze.

De meeuw is een echte zeevogel, waarvan 102 soorten bekend zijn en slechts een klein aantal soorten in ons dorp voorkomt. Opvallend is hun typisch schelle, krijsende roep. Bij elkaar staand lijkt dat wederzijds communiceren meer op het geluid van een murmelende groep oude mannetjes.

De Meeuwenlaan kent diverse opvallende aspecten: een ruim opgezette weg die in het zuiden doodloopt in het duingebied en schijnbaar tweemaal een beginpunt heeft, namelijk bij de kruising met de Varkevisserstraat en die met de Zeeweg. Historisch uiteraard verklaarbaar, gerelateerd aan de groei van de gemeente en het soms hebben van onvoldragen plannen.

Ontsluiting

De aanleg van het zuidelijke deel van de Meeuwenlaan had mede te maken met de bereikbaarheid van Verpleeg- en verzorgingstehuis Overduin. Deze laan was tevens bedoeld als aansluiting op de verlengde Laan van Nieuw-Zuid: de ontsluiting waarvan wel het tracé is aangelegd maar die nooit verder kwam dan de tekentafel. Wel volgde onlangs aansluiting op het nieuwe fietspad.

Ooit was dus de Meeuwenlaan bedoeld als ringweg en daarmee een zuid-noord ontsluiting van het centrum. Daartoe realiseerde men in 1957 een doorbraak naar de Zeeweg, die tevens de Duinoord ontlastte. Een tekentafelconcept blijkt achteraf, want tot een ringweg kwam het nooit. 

Aan de Meeuwenlaan staan 131 huizen, waarvan het oudste dateert uit 1960. Op de hoek met de Boslaan stond de tweede Industrie- en Huishoudschool; de Prinses Margrietschool, geopend in 1964. 

Nieuwbouw die al snel week voor de fraaie woonblokken van nu.

Afbeelding