Geesje Haasnoot-de Mooij en Niels Haasnoot op bezoek bij Rindert Venema van Prohles. | Foto: pr
Geesje Haasnoot-de Mooij en Niels Haasnoot op bezoek bij Rindert Venema van Prohles. | Foto: pr Foto: pr

Goeiendag neef

Wekelijks in deze krant de mailwisseling tussen Katwijkers Daan en Martin over wat hen bezighoudt.


aan: martin@watermail.com

van: daan@watermail.com

onderwerp: Goeiendag neef



Ha Martin,


Maria Callas in Oegstgeest. Hoe mooi moet je het hebben. Je maakt wat mee als je daar woont. Maar Katwijkers maken ook heel wat mee, hoor. Had ik je dat al eens verteld van mijn opa? Ik bedoel, dat hij zijn kunstgebit kon laten wapperen? 


Ik ken een verhaal van mijn moeder waarin dat wapperende gebit van opa een rol speelt. Hij ging met mijn moeder, mijn vader en Jan van Duin op vakantie naar Oostenrijk in een klein, achterlijk achenebbisj autootje. Ze passen er net in. En daar tuffen ze zowaar de Voorstraat uit, weg uit Katwijk. Mijn moeder rijdt, want zij kan kaartlezen. 

Goed, ze gaat met mijn vader, opa en Jan van Duin naar Oostenrijk. Bij Hallein gaan ze de zoutmijnen in, zoutmijnen voor de toeristen, zeg maar. ‘Mot ik daarin?’, vraagt Jan van Duin. ‘Ja, dit is een geinige attractie’, zegt mijn moeder. Hij neemt een slok uit zijn platluisje en stapt in het treintje dat hen diep in de zoutmijnen brengen zal. Ze komen bij ondergrondse zoutmeren en Jan van Duin ziet kans – je gelóóft het niet – hij ziet kans in zo’n zoutmeer te plompen. Gelukkig steekt mijn opa hem een hand toe anders was hij verder door het leven gegaan als zoutpilaar. De gids zegt: ‘Dit is nog nooit gebeurd! Hoe kan dit nou?’ Jan van Duin, die druipend op de kant staat, roept: ‘Dan mot je er een hek voor zetten!’ Hij was nou eenmaal nogal opvliegend van aard. Vandaar ook dat hij de gids een paar pittige vuistslagen geeft. Dat geeft nog een hoop heisa, want een Oostenrijks politiebureau is geen pretje. Mijn moeder zegt tegen de dienstdoende agent: ‘Ja ziet u, we zijn op weg naar Wenen, en ik laat mijn vakantie niet graag bederven.’ Die agent kijkt haar lodderig aan en antwoordt: ‘Moet u eens luisteren, mevrouwtje, dit kunnen we allemaal niet tolereren. Eerst valt uw reisgenoot in een ondergronds zoutmeer, iets wat heel ongewoon is, en vervolgens verwondt hij ook nog de gids van de zoutmijnen. Een dubbele kaakfractuur, moet u rekenen.’


En opeens laat mijn opa zijn gebit wapperen. Om het ijs te breken. Heel grappig eigenlijk. Hij steekt die rij tanden naar buiten en maakt er ook geluiden bij. Dat deed hij ook altijd thuis voor zijn kleinkinderen in Kattek, maar nu dus in een Oostenrijks politiebureau. De agenten hebben hier niet van terug, dat snap je. Maar gelachen hebben ze wel.


Nou jij weer.

Groet, Daan



Inclusief de huisvesting

ChristenUnie: betrek onderwijs meer integraal

Ingezonden n CU


Op dinsdag 10 mei waren Geesje en Niels als vertegenwoordiging van de ChristenUnie-fractie (CU) aanwezig bij Prohles om te spreken over actuele zaken met betrekking tot het onderwijs. 


Allereerst kwam de Christelijke Opleidingsschool (COS) aan de Parklaan in Katwijk aan Zee ter sprake waaraan onlangs de monumentenstatus is toegekend. Dat maakt de verbouwingsplannen complex, omdat meerdere belangen moeten worden afgewogen. 

De CU wil enerzijds modern, toekomstbestendig en duurzaam onderwijs combineren met de waarde die erfgoed heeft. Daarover zijn de gemeente, de erfgoedcommissie en Prohles nog in gesprek. 

Er zijn meer scholen in Katwijk, Rijnsburg en Valkenburg die aandacht verdienen. Veel schoolgebouwen zijn verouderd en hebben een slecht binnenklimaat. 


De CU wil dat onze schoolgebouwen aansluiten bij de onderwijsbehoeften. Omdat de financiële mogelijkheden beperkingen kennen, zullen er keuzes gemaakt moeten worden. Onderwijs(huisvesting) kan meer integraal worden betrokken. De CU-fractie gaat de komende periode met verschillende schoolbesturen in gesprek om alle wensen, bedenkingen en criteria te bespreken. 


Meer ziekmeldingen

Door de coronacrisis merken de scholen dat er veel meer ziekmeldingen zijn. Daardoor kunnen achterstanden oplopen, al spelen de scholen onder Prohles wel in op online onderwijs vanuit huis mocht een leerling afgemeld zijn. De CU is blij om te horen dat dit gebeurt, zodat er ook vanuit huis meegedaan kan worden. 

Tot slot vinden we het mooi om te zien hoe Prohles bezig is om op Valkenhorst een nieuwe school te realiseren. Wat betreft Prohles en ook de ChristenUnie is er daar ruimte voor zowel openbaar onderwijs als ook (algemeen en religieus) bijzonder onderwijs.