Afbeelding
Foto: pr

Miniatuurtje

Foto's roepen herinneringen en andere beelden op. Kleine gebeurtenissen, vergeten ontmoetingen.         Adri van Beelen beschrijft ze in miniatuurvorm.

De koepel

Hij en zij beminden elkaar altijd op dat ene specifieke plekje in de duinen. In het delletje lagen ze dan omstrengeld te genieten van elkaar en van de zon. Heel soms kwam er iemand onverwacht over de duintop aanzetten, maar dan begon de jongen het meisje onstuimig te kussen, zodat de ongenode gast zich gedwongen voelde snel weer de kuierlatten te nemen. Het was een heerlijk-wonderlijke idylle die tot in lengte van jaren leek te duren. Achteraf was het natuurlijk te snel voorbijgegaan. Wie terugkeek op zijn leven vond dat het was verdampt, kortstondig gelijk het gras. Maar aan deze vrijerijen achter het hoge duin op die warme, zonnige dagen kwam maar geen einde. Het was een oneindige heerlijkheid.

Tot die ene dag in 1969. Ze waren hand in hand over de Boulevard weer naar hun welhaast heilige plekje gelopen. Uit het transistortje dat hij altijd in zijn pukkel had, klonk ‘Hey Jude’ van The Beatles. Plotseling stond zij stil, en hij keek op. Recht voor hun ogen ontvouwde zich een even onbegrijpelijk als verbijsterend tafereel. Hun plek, hun heilige plek, bleek ‘ontheiligd’ door hekken en graafmachines. ‘Hey Jude, don't make it bad, take a sad song and make it better’, zong Paul McCartney. 

In de daaropvolgende weken en maanden verrees een tempel, een heuse duintempel, gecompleteerd met een oosterse koepel. En op de dag van de opening mochten ze een kijkje nemen. Ze dwaalden over het terrein. ‘Weet jij nog waar het was?’ vroeg ze hem schuchter. Hij knikte, pakte haar hand en trok haar mee naar binnen, de tempel in. Zonder schoenen gingen ze verder. Opeens stond hij stil. Hier was het. Ze keek verbaasd om zich heen en toen omhoog. ‘Hier, onder de koepel!?’ Hij knikte. ‘Ik heb gelezen dat in het soefisme de focus ligt op liefde, harmonie en tolerantie. Dus wees eerlijk, het had geen betere plek kunnen zijn, toch?’

Ze glimlachte en gaf hem snel een kus. Ze waren eindelijk weer even terug op hún plekje.


Gemeente moet schade betalen

De gemeente Katwijk moet drie woningeigenaren in de Molenwijk in totaal ruim 32.000 euro betalen vanwege schade tijdens rioolwerkzaamheden.

De woningeigenaren hebben in de eerste helft van vorig jaar onafhankelijk van elkaar schade aan hun woning gemeld.

‘De eigenaren stellen dat de schade is geconstateerd vanaf het moment dat een aannemer, in opdracht van de gemeente Katwijk, is begonnen met de aanleg van riolering’, staat in een voorstel van het college van burgemeester en wethouders om de schade uit te keren.

De gemeente liet de schade beoordelen door hun verzekeraar. ‘Uit de expertiserapporten van de schade-expert blijken de schades zo goed als zeker te zijn veroorzaakt door de werkzaamheden’, is de conclusie.

De verzekeraar stelt, dat de schade is ontstaan door ‘het niet volledig opvolgen van het bemalingsadvies’ en daarom niet verzekerd is. Die 32.000 euro moet uit het project betaald worden.

Het college bekijkt daarom de mogelijkheid om de kosten te verhalen op de aannemer.