Klein leed

Een paar landen verderop woedt oorlog, de inflatie blijft maar stijgen, er is een enorm tekort aan woningen, de energieprijzen stijgen de pan uit en de grond snakt naar regen. Er zijn zo veel zaken waar je je deze dagen zorgen over kunt maken. Maar ik heb me de afgelopen dagen over iets anders druk gemaakt.


Ik heb me druk gemaakt over een brief van de ABN-AMRO bank. Met wederom een stijging van de tarieven. Voor een basispakket betalen wij 1,95 euro per maand. Met ingang van 1 juli dit jaar wordt dat 2,95 per maand.

Als je het heel snel leest (van 1,95 naar 2,95) lijkt het niet veel. Maar het is verdorie een stijging van pakweg 50 procent. Vijftig procent! Per maand! Dat is niet niks.

Voor zo’n enorme stijging moet je wel een goede reden hebben. Die heb ik helaas niet kunnen ontdekken in die brief.

‘U heeft bij ons steeds meer mogelijkheden om uw bankzaken makkelijk en snel te regelen’, staat er in die brief.

Ja, allemaal digitale mogelijkheden. Want deze bank heeft, net als alle andere banken, de lokale kantoren allang gesloten. Dat scheelt die banken dus een hoop geld aan vastgoed, mogelijke huren en minder personeel.

Het dichtstbijzijnde kantoor van die bank betekent voor Katwijkers een tripje naar Leiden.

Tegenover die vermindering aan kosten, staan de tarieven die steeds verhoogd worden. Meer inkomsten dus.

Tegelijkertijd probeert de bank ons blij te maken met de vermelding van een gratis app die inzicht geeft in inkomsten en uitgaven. Hoezo gratis? Wat nou gratis? Daar betalen we gewoon voor via die verhoging van de tarieven! Die verhoging van zo’n vijftig procent!


Het is klein leed in vergelijking met al die zaken waar ik deze column mee begon. Dat zijn zulke grote zaken die soms nauwelijks te bevatten zijn. En daar had ik me al druk over gemaakt en blijf ik me druk over maken. Soms is het fijn om je kop even in het zand te steken en te mopperen over een brief van een bank.

Thuis leverde mijn gemopper flink wat commentaar op van de rest van mijn huisgenoten. Mijn vrouw drukte de rekening van de energieleverancier onder mijn neus. Nou, net als velen met mij werd ik daar helemaal niet vrolijk van!

Ik wilde niet eens gaan berekenen hoeveel procent hoger die rekening is uitgevallen. Daarmee klinkt een verhoging van 1,95 euro naar 2,95 euro nog onschuldig.

We hebben thuis maatregelen genomen om de energierekening naar beneden te krijgen. Thermostaat lager, ’s avonds vest aan. Mijn voorstel om niet meer te koken, maar alleen nog buiten de barbecue met kolen aan te steken, leverde andere problemen op. Stankoverlast, fijnstof en te veel vlees.

Computergebruik aan banden leverde veel klein leed op bij de kinderen in huis. Hoewel het in hun ogen het grootste leed van de wereld leek.

Klein leed. Om even niet na te hoeven denken over het grote leed elders in de wereld. Eigenlijk zijn wij bevoorrecht dat we ons druk kunnen maken om dat kleine leed.


criticaster@katwijkschepost.nl