PvdA maakt zich zorgen over Energiecompensatie

De energieprijzen zijn door de oorlog in Oekraïne explosief gestegen. Steeds meer mensen kunnen hierdoor moeilijk rondkomen. Het Rijk heeft inmiddels een compensatieregeling in het leven geroepen. Raadslid Truus Gerse van de PvdA vindt dat deze mensen zo snel mogelijk gecompenseerd moeten worden.


Door Cor de Mooy

De PvdA-fractie vangt signalen op dat de energiecompensatie die huishoudens ontvangen ervoor zou kunnen zorgen dat mensen geen gebruik kunnen maken van minimaregelingen. ‘Met andere woorden: minima krijgen een bedrag om de energierekening te kunnen betalen, maar krijgen daarna de rekening van de gemeentelijke belastingen’, zo stelt de PvdA in een brief aan het college van burgemeester en wethouders (b&w). Aan het college wordt dus gevraagd of deze ook vindt dat minima verdere rechten op regelingen niet mogen verliezen en of daarvoor een oplossing is voorzien. Ook de vraag of b&w vinden dat door de energieregeling huishoudens niet het recht op recht op kwijtschelding van de gemeentelijke belastingen mogen verliezen.

‘Wat kunnen huishoudens doen die hun verzoek om kwijtschelding afgewezen zien worden omdat zij voldoende banksaldo hebben door het ontvangen van de eenmalige energiecompensatie?’


Wat doet de gemeente

Gerse stelt in haar brief dat het niet duidelijk is wat de gemeente doet om rechthebbenden op de compensatie te bereiken. En wat doet de gemeente om de compensatie goed onder de aandacht te brengen?

Voorgesteld wordt om, net als voor de hulp aan Oekraïeners, een directe link op gemeentelijke homepage te zetten. Makkelijker zou het zijn geweest, volgens Gerse, om automatisch de compensatie uit te keren aan huishoudens die daar recht op hebben. Zij vraagt zich af waarom dat niet is gebeurd.

‘Wat doet de gemeente als de compensatie niet voldoende is om de energierekening te betalen en huishoudens door de rekening in de problemen dreigen te komen?’


Slecht geïsoleerd

Energiearmoede is vaak het gevolg van slecht geïsoleerde woningen. ‘Is het college met Dunavie of andere verhuurders in gesprek om de compensatie actief aan te bieden of onder de aandacht te brengen?' En wat wordt er concreet gedaan met de afspraak tussen de gemeente en Dunavie om energiearmoede te voorkomen? Een heel aantal brandende vragen dus, waarbij de PvdA het college wijst op haar verantwoordelijkheden.