De KW-34 vist al weer ruim een jaar met de boomkortuigen. | Foto: W.M. den Heijer
De KW-34 vist al weer ruim een jaar met de boomkortuigen. | Foto: W.M. den Heijer Foto: W.M. den Heijer

Onderzoek door Wageningen Universiteit:

‘Geen nadelige effecten door pulstechniek’

Gruwelverhalen over geëlektrocuteerde vis en bodemdieren kunnen naar het land der fabelen worden verwezen volgens een onderzoek. Pim Boute van Wageningen Universiteit en Researchcentrum deed jarenlang onderzoek naar de pulsvisserij die gepaard gaat met elektrische pulsen en kwam tot de conclusie dat er geen nadelige effecten zijn.

Door Willem Ment den Heijer

Boute ontdekte na jarenlang onderzoek dat er geen sprake is van substantiële negatieve effecten van elektrische stimulering op zeedieren. Hij is in april zelfs gepromoveerd op basis van dat wetenschappelijke onderzoek.

Voor de Nederlandse kottervloot komen de bevindingen te laat, want ondanks alle ecologische en economische voordelen is de pulsvisserij in 2019 door de EU verboden, nadat een militante Franse milieuorganisatie een onheilscampagne losliet over elektrificatie van vissen en zeedieren.

In de zomer van 2021 moest het laatste groepje van zo’n zestien pulskotters stoppen. Vanaf dat moment vissen alle kotters met de traditionele boomkor en wekkerkettingen.

Kabeljauw

In zijn proefschrift geeft Boute aan dat het de moeite waard is om de pulskortechniek te verbeteren en te verfijnen en daar nog meer onderzoek aan te koppelen.

Liefst negentien vissoorten en zes ongewervelde diersoorten, zoals zeesterren, wulken en zwemkrabben, die op de zeebodem leven zijn door hem onderzocht.

Bij de vissoorten vertoonde alleen kabeljauw schade als gevolg van verkramping door de elektrische puls. Dat was 40 procent van alle onderzochte kabeljauw. De ontheffing om met de puls te vissen, was alleen van kracht in de zuidelijke Noordzee en daar zwemt nagenoeg geen kabeljauw meer rond (want noordwaarts getrokken) waardoor bijvangsten van deze soort zeer gering waren.

Verlichten

Voor de vloot is het erg zuur dat de puls verboden is, want juist nu de brandstofprijzen de pan uit rijzen, zou deze innovatieve methode de pijn behoorlijk kunnen verlichten. Door toepassing van de puls wisten de boomkorkotters hun brandstofverbruik aanzienlijk te reduceren. Met soms wel meer dan de helft.

Het boomkortuig is zwaarder in gewicht en biedt op de zeebodem meer weerstand waardoor een verbruik van 30 ton diesel in vier dagen tijd geen uitzondering is. Dat betekent een kostenpost van 30.000 euro. Bij weekresultaten rond datzelfde bedrag en minder is het voor veel vissers niet meer lonend om uit te varen. Vrijwel overal liggen nu grote kotters stil in afwachting van betere tijden of een definitief vaarwel.


Biologisch bloemzaad van Steenbreek Katwijk

Al een paar jaar op rij houdt Steenbreek Katwijk een bloemzaadactie. Het gaat om biologisch bloemzaad dat in het bijzonder bijen aantrekt. Goed voor de biodiversiteit dus.

Dankzij een financiële bijdrage van het Spaarbankfonds Katwijk kunnen we dit jaar iets ruimer uitpakken dan voorheen. Dat is heel erg fijn natuurlijk. Door het bloemzaad te verspreiden onder liefhebbers uit Rijnsburg, Katwijk en Valkenburg maken we ons dorp weer een stukje groener en kleurrijker. Heeft u belangstelling voor bloemzaad, laat het ons dan weten via info@steenbreekkatwijk.nl. Geef naam en adres door. In principe hebben we twee zakjes zaad per huishouden. Dat is voldoende voor een paar vierkante meter. Let op: op=op!

Goed voor een paar vierkante meter bloemen. | Foto: pr