Tweede locatie nodig voor vluchtelingen

De gemeente Katwijk moet zoeken naar een tweede grote locatie voor de opvang van vluchtelingen uit Oekraïne. In plaats van 162 vluchtelingen moet Katwijk er 80 tot 100 extra opvangen.


Vorige week stond in deze krant, dat de capaciteit voor Oekraïense vluchtelingen in het Heerenhuys aan de Overrijn in Katwijk aan den Rijn, verhoogd kan worden van 100 naar 162. 

Burgemeester Cornelis Visser laat in een brief van 3 mei aan de gemeenteraad weten, dat Katwijk in plaats van 162 vluchtelingen er 80 tot 100 extra op moet vangen. Dat gaat niet allemaal passen in het Heerenhuys. Daar worden nu 105 mensen opgevangen en er is plek voor 162. ‘We zoeken naar een alternatieve opvanglocatie’, schrijft Visser in zijn ‘Nieuwsbrief Opvang Vluchtelingen Oekraïne’. 

De burgemeester meldt ook, dat de huidige vluchtelingen in het Heerenhuys hebben aangegeven zelf meer te willen doen. 

‘Bewoners krijgen een grotere rol in het schoonhouden van het pand en andere voorkomende dagelijkse werkzaamheden.’


Naarmate het aantal vluchtelingen toeneemt, ontstaan soms ook onderlinge spanningen, constateert Visser. ‘Het Welzijnskwartier speelt hier een actieve rol in, door met de vluchtelingen in gesprek te gaan.’

Gisteren konden omwonenden, raadsleden en leden van de wijkraad een bezoek brengen aan het Heerenhuys en kennismaken met een aantal bewoners.