Een bank zal nooit per mail of telefonisch vragen naar inloggegevens, uw saldo of om geld over te maken. | Foto: pr
Een bank zal nooit per mail of telefonisch vragen naar inloggegevens, uw saldo of om geld over te maken. | Foto: pr Foto: Wilde, Henriette de (B.H.

Oplichting door nepbankmedewerkers

Bankhelpdeskfraude is een vorm van oplichting die veel slachtoffers maakt. Slachtoffers worden jaarlijks voor miljoenen opgelicht. De slachtoffers, veelal mensen van middelbare leeftijd of ouder, worden op slinkse wijze om de tuin geleid. De politie waarschuwt voor deze vorm van oplichting en roept mensen op alert te zijn.

Bij deze vorm van oplichting doet een crimineel zich voor als bankmedewerker. De oplichter belt met een vals nummer en heeft een truc waardoor in het scherm van de telefoon ook daadwerkelijk het nummer de bank verschijnt. 

Vervolgens vertelt de oplichter, de nepbankmedewerker, dat de bankrekening van het slachtoffer is gehackt, bijvoorbeeld omdat er verdachte transacties te zien zijn op de rekening. Dit is niet waar, maar zo probeert de oplichter het slachtoffer ervan te overtuigen om snel maatregelen te nemen. De oplichter zal er op aandringen om het geld over te maken op een zogenoemde ‘kluisrekening’ of ‘veilige rekening’. Zulke rekeningen bestaan niet, want in werkelijkheid is het een rekening van de oplichter zelf.


Grote sommen geld

Slachtoffers zijn grote sommen geld kwijt. Gerrit (67) raakte maar liefst 85.000 euro kwijt. 

‘Ik heb best getwijfeld of het wel klopte wat de zogenaamde bankmedewerker mij vertelde, maar zijn verhaal was zo overtuigend dat ik het geld heb overgemaakt.’ 

Het verhaal van Gerrit staat niet op zichzelf. Ook in district Leiden-Bollenstreek raken regelmatig mensen gedupeerd. 

Vooral ouderen worden gebeld door zogenaamde bankmedewerkers. In sommige gevallen zijn slachtoffers na een telefoontje heel hun pensioen kwijt, of raken in de schulden. De emotionele schade bij deze vorm van oplichting is dan ook groot.

‘Ik lig er ’s nachts wel eens wakker van en dan spoken die criminelen door mijn hoofd. Het is echt onvoorstelbaar hoe ze dit mensen kunnen aandoen’, aldus Gerrit. 

‘Trap niet in de stroom aan persoonlijke informatie, kennis of details’, zegt de politie. 


De belangrijkste boodschap is: een bank zal nooit per mail of telefonisch vragen naar inloggegevens, uw saldo of om geld over te maken. 

‘Belt iemand op met zo’n verzoek? Hang direct op, bel zelf uw bank en wacht tot u iemand aan de lijn krijgt. Dan kunt u zelf controleren of datgene wat u is verteld wel klopt.’


Praat erover!

De politie Leiden-Bollenstreek ziet de laatste tijd een toename van bankhelpdeskfraude. Via het verhaal van Gerrit wil de politie u waarschuwen voor bankhelpdeskfraude. Regelmatig vertellen slachtoffers dat zij zich schamen dat zij in deze valstrik zijn getrapt, maar het kan iedereen gebeuren. 


Bent u onverhoopt toch slachtoffer geworden, doe hiervan dan altijd aangifte of praat er in ieder geval over met familie of vrienden.


Meer informatie?

De politie werkt samen met onder andere banken en de telecomsector om deze vorm van oplichting aan te pakken. 

Op www.politie.nl/bankhelpdeskfraude vindt u meer informatie.



Landelijke collecteweek Longfonds

Astma is nog steeds de meest voorkomende chronische ziekte bij kinderen in Nederland. Elke dag belanden zeven kinderen stikbenauwd in het ziekenhuis. Bij 1 op de 5 kinderen met astma heeft het ontstaan van de ziekte te maken met luchtvervuiling.


Van 16 tot en met 21 mei wordt weer de landelijke collecteweek van Longfonds gehouden. Een longziekte heeft veel invloed op een kind, het gezin en de omgeving. Sporten, spelen of naar school gaan: wat voor andere kinderen logisch is, is dat vaak niet voor een kind met een longziekte. Het Longfonds wil tijdens de landelijke collecteweek zo veel mogelijk geld ophalen om wetenschappelijk onderzoek naar astma te versnellen. 


Astma voorkomen 

Longfonds financiert en faciliteert onderzoek naar het voorkomen van astma bij kinderen. De eerste duizend dagen vanaf de zwangerschap zijn belangrijk om een gezonde afweer op te bouwen. Onderzoekers hebben ontdekt dat het immuunsysteem na de geboorte nog moet worden ‘opgevoed’. Als het de juiste prikkels krijgt, vooral in die eerste 1000 dagen vanaf de zwangerschap, is de kans dat kinderen astma en allergieën krijgen veel kleiner. Daarnaast zet Longfonds alles op alles om onderzoek naar vroegere diagnostiek en betere behandeling van astma mogelijk te maken.  

Het Longfonds wil op weg naar een wereld waar kinderen geen astma meer krijgen. Een wereld waar kinderen opgroeien en spelen in gezonde lucht. Een wereld waarin iedereen vrij kan ademen. Daarom halen duizenden vrijwilligers tijdens de collecteweek geld op. Online via whatsapp en social media, met een QR-code én uiteraard met de collectebus. 


Voor meer informatie: https://www.longfonds.nl/help-mee/collecte-2022