De winkel van Verdoes in 1936. | Foto: pr
De winkel van Verdoes in 1936. | Foto: pr Foto: pr

Miniatuurtje

Foto's roepen herinneringen en andere beelden op. Kleine gebeurtenissen, vergeten ontmoetingen.         Adri van Beelen beschrijft ze in miniatuurvorm.

IJs Does

In de familie Van der Plas van de Sluisweg werd er weer eens getrouwd. De jonge Maart was ‘teuge een leuke mààid angelope’: Alie van Duijn. Ze liepen met elkaar en al gauw waren ze echt verliefd. De verloving werd gevierd en nog geen twee jaar later werd de bruiloft aangekondigd.

Ze hadden een leuk huisje in de Kerksteeg op het oog. Alles verliep vlekkeloos. Totdat er drank en spijzen moesten worden aangeschaft. Wijn, bier en andere dranken die men nuttigde op een bruiloft werden steevast aangeschaft bij ‘IJs Does’, oftewel IJsbrand Verdoes, de levensmiddelenzaak in het Waaigat. Hij had van alles: van comestibles tot koffie, wijn en bier.

Iedereen wist niet beter of al deze heerlijkheden werden aangeschaft in de nering van Verdoes. Maar de aanstaande bruid was een andere mening toegedaan. Zij ging liever naar een ander. Waarom ze dat wilde, was voor de familie Van der Plas een raadsel.

‘Waarom gaan we niet gewoon naar IJs Does?’, vroeg Maart licht geïrriteerd. ‘Daar kopen we altijd al onze spullen met bruiloften. M’n neef Henk heeft er bovendien ook al zijn serviesgoed vandaan. Borden, bestek, de hele bliksemse boel. Het is een goeie zaak met aardige mensen.’

‘Dat ken best wel wezen’, antwoordde de jongedame Van Duijn. ‘Maar ik gun het ook eens een zaak in de noord. En anders ga ik wel naar Simon de Wit.’

‘Ga nou eens mee, dan kan je zelf zien wat voor aardige mensen het benne’, probeerde hij wanhopig. Maar ze schudde het hoofd en volhardde. Stiekem was ze weleens in de winkel geweest, maar deze kon haar niet bekoren. De overige familieleden gingen zich er ook mee bemoeien, maar Alie bleef bij haar standpunt.

Niemand wist of deze kwestie ermee te maken had gehad, maar op zekere dag was de verloving verbroken. Onbekend was wie van de twee het had uitgemaakt.

Twee jaar later trouwde Maart met een andere mààid, eentje van Ouwehand. En ze kochten hun spullen gewoon bij IJs Does. Deze keer wel.


Uit voorzorg verlening van vergunning aanvragen

Boskalis werkt aan de verdiepte ligging van de N206 ir. G. Tjalmaweg, terwijl het verkeer over de tijdelijke N206 rijdt. Vooralsnog is de planning dat de tijdelijke N206 in december buiten gebruik kan worden gesteld, binnen de geldigheidsduur van de reeds verleende vergunningen.

Tegenvallers bij de uitvoering van het werk zijn echter nooit uit te sluiten, daarom vraagt Boskalis uit voorzorg bij de gemeente Katwijk een verlenging aan van de vergunningen voor het gebruik van de tijdelijke N206.

Als het nodig is, kan de weg dan wat langer gebruikt worden en blijft de regio bereikbaar tijdens een eventuele uitloop van de bouwwerkzaamheden. Boskalis dient de aanvraag nu in, vanwege de lange proceduretijd.

Volgens planning zijn in december de werkzaamheden aan de verdiepte ligging zover gevorderd dat vanaf dat moment het verkeer gebruik kan gaan maken van de nieuwe Tjalmaweg (in eerste instantie 1 rijstrook per richting). De tijdelijke N206 kan op dat moment buiten gebruik worden gesteld en ontmanteld.

Op de plek van de tijdelijke N206 wordt daarna in de 1e helft van 2023 het snelfietspad aangelegd. Ook wordt dan tegelijkertijd de inrichting van de parkstrook afgerond.

De aanvraag voor de verlenging van de vergunningen wordt behandeld door de gemeente Katwijk. Het betreft de verlenging voor het tijdelijk afwijken van het bestemmingsplan en het verrichten van werkzaamheden in verband met het verleggen van de N206.