Winkels, sportclubs en kappers weer open

Voor sport, beoefening van kunst en cultuur, contactberoepen, detailhandel en onderwijs in Nederland is sinds zaterdag 15 januari weer meer mogelijk. Het kabinet heeft vorige week vrijdag besloten dat winkels, sportclubs, muziekscholen en contactberoepen zoals kappers weer open kunnen.


Het snel toenemende en hoge aantal besmettingen met de omikronvariant maakt het noodzakelijk om de sluiting van andere locaties voort te zetten, is de mening van het kabinet.

Op dinsdag 25 januari besluit het kabinet opnieuw of er meer kan.

Het fysiek onderwijs in het middelbaar beroepsonderwijs en hoger onderwijs kan nu ook worden hervat. 


Alle sportactiviteiten en kunst- en cultuurbeoefening (bijvoorbeeld muziek, toneel en dans) binnen en buiten is weer mogelijk. Publiek is daarbij nog niet toegestaan. 

Sportwedstrijden binnen de eigen club kunnen ook weer. Het coronatoegangsbewijs blijft vanaf 18 jaar verplicht bij sport binnen en bij beoefening van kunst- en cultuur binnen en buiten.

De deuren van de winkels kunnen dagelijks weer open, tot 17.00 uur ’s middags. Er moet wel 1,5 meter afstand worden gehouden, er geldt een bezoekersnorm, een mondkapjesplicht en hygiënemaatregelen. 

Kappers, nagelstudio’s, sekswerkers en mensen met andere contactberoepen kunnen hun werk weer hervatten tot 17.00 uur.


Alle horeca is gesloten. Bestellen en afhalen is mogelijk.

Bioscopen, musea, theaters en concertzalen zijn gesloten.