Voornemens

J

anuari. De maand van de goede voornemens. Ik neem tenminste 

      aan, dat het om goede voornemens gaat. Want wie is nu voornemens om slechte voornemens voor te nemen? Alleen als je eigenlijk van te voren al weet, dat je goede voornemens op niets uit gaan lopen, zijn je goede voornemens slechte voornemens. En heel vaak zijn de goede voornemens aan het eind van deze maand weer verdwenen. Om januari 2023 weer met frisse moed tevoorschijn te worden gehaald.


Toch kunnen u en ik de komende maanden volop genieten van allerlei voornemens. 

Want de gemeenteraadsverkiezingen komen eraan en de deelnemende partijen zitten vol met goede voornemens voor de komende vier jaar. 

Zo veel goede voornemens, dat we er waarschijnlijk onder bedolven raken. Ach, na alle corona-ellende hebben we wel leuke dingen verdiend. Dus kom maar op met al die voornemens die ons, burgers van Katwijk, een gezonder en leuker leven beloven.

Persoonlijk hoop ik op ook voornemens met humor. Het is tijd dat we weer eens lekker kunnen lachen.

Ik word op mijn wenken bediend.

Politiek gezien is er al 1 goed voornemen dat deze week voor een hoop heisa zorgt. De partijen KiesKatwijk (KK) en Hart Voor Katwijk (HVK) waren de afgelopen maanden bezig met een voorzichtige vrijage die eind vorig jaar is uitgemond in verloving en deze week werd het huwelijk aangekondigd. KK en HVK zeggen ‘ja’ tegen elkaar en gaan samen verder. Onder de vlag van KK.

De reden voor dit huwelijk is niet om te lachen. Nee, het is geen moetje, maar wel bittere noodzaak geeft de voorman van KK, Jaap Haasnoot, aan. Het nieuwe KK wil ‘grote schade en flinke saneringen voorkomen’.
En toch moest ik lachen om dit huwelijk. Het deed mij namelijk denken aan films, waarin bij een huwelijk vaak de vraag wordt gesteld wie er bezwaar heeft tegen het huwelijk en dat die dan dat nu moet zeggen of anders voor eeuwig de mond moet houden.

U raadt het al, er maakte iemand bezwaar tegen dit huwelijk. 

Anita van Ginkel, oprichter van HVK, zegt helemaal niets van die verbintenis te weten, terwijl de twee andere HVK-raadsleden (Gijsbert Schrijvers en Leon Krijgsman) stellen, dat alles besproken is met de leden en het bestuur. 

Waarna het moddergooien kon beginnen. En daar moest ik toch om lachen, omdat de ontstaansgeschiedenis van HVK ook met moddergooien begon. Van Ginkel stapte jaren geleden met ruzie en gedoe uit de VVD, startte een nieuwe partij en werd de grote winnaar bij de daarop volgende verkiezingen. Zo benieuwd of het nieuwe KK dat kunstje ook voor elkaar gaat krijgen.

Ik hoop overigens dat de gemeente het goede voornemen heeft om een aanvraag voor een tabakswinkel in Katwijk aan den Rijn af te wijzen. Net zoals de aanvraag voor een bekende hamburgergigant in ’t Heen is afgewezen vanwege het gezondheidsaspect. Vond ik zelf wel spijtig. Want hoezo niet gezond? Er zit toch sla op het broodje? Maar dit terzijde.


criticaster@katwijkschepost.nl