Bezwaar tegen eenrichting verkeer in Bekkersstraat

Bewoners en omwonenden hebben bezwaren tegen het instellen van een eenrichtingsverkeer in de buurt. De gemeente is doende met het instellen van diverse verkeersmaatregelen voor de Mgr. Bekkersstraat en Commandeurspad, waaronder het instellen van een eenrichting.


Door Nico Kuyt


De bezwaarmakers hebben wel een appeltje te schillen met de gemeente, bleek uit de hoorzitting die vorige week gehouden werd door de Bezwaarcommissie. De vormfout in de gemeentelijke stukken dat de straten gelegen zouden zijn in Katwijk aan Zee, trof hen diep. Dat door de gemeente ontkend wordt dat het protest gedeeld wordt met 23 huiseenheden in de buurt, is voor de bezwaarmakers nog een diepere grief. 


‘Wij zijn hier niet op een solotoer. De handtekeningen zijn opgehaald en neergelegd bij de wethouder’, klonk het. Echter, nog een grotere hobbel voor hen is het gebrek aan participatie. ‘De gemeente zegt wel dat het heel goed gelopen is, maar wij zijn in 2018 nooit bij de plannen betrokken en geen uitnodiging ontvangen.’ Pas begin 2021 zijn zij aangesloten, maar toen waren de belangrijke beslissingen al genomen. 


Eenrichting

Er is in 2018 besloten eenrichtingsverkeer in te stellen. Dit verhoogt volgens de gemeente de veiligheid, met name voor de daar gelegen school. De bezwaarmakers vragen zich evenwel af of dit wel de goede oplossing is. Destijds zijn zij niet gehoord, maar roeren nu de trom. Naar eigen zeggen ondervinden zij nu al overlast door het sluipverkeer. En alles gaat bij eenrichting harder door de straat rijden.


De eenrichting wordt ingesteld voor de veiligheid van kinderen, maar daar hebben zij twijfels over. Afgelopen jaren hebben gemeente, school en ouderraad geen enkel maatregel daartoe getroffen. De bezwaarmakers willen daarom uitstel van het plan en heroverweging. 


Geen probleem

De gemeente erkent dat de communicatie in het verleden niet helemaal goed is verlopen, maar nu weer top is. Er is steeds gekeken naar een verbeterd plan. Maar de eenrichting maakt het in haar ogen toch veiliger. 

Het sluipverkeer zal naar de verwachting verminderen, alhoewel het naar inschatting van de ambtenaar nog niet dusdanig hoog is dat het een probleem genoemd mag worden. Maar de gemeente heeft wel het voornemen dit euvel te voorkomen. Zo liggen er plannen rond het tunneltje naar het Tranendal om dat autovrij te maken. En voor het voorkomen van een hoge snelheid zijn er al drempels. Bovendien is de weg smal en de eenrichting schept meer ruimte voor de fietser. Allemaal positief dus. 


Wat de Bezwaarcommissie over de maatregelen vindt, zal binnenkort blijken. Het college van burgemeester en wethouders neemt vervolgens een besluit op het bezwaar.