Motie voor straatnamen verzetsmensen

Jaap Haasnoot van KiesKatwijk en Gijsbert Schrijvers van de Groep Schrijvers dienen vanavond bij de gemeenteraadsvergadering een motie in om in de nieuwe woonwijk Valkenhorst straatnamen te vernoemen naar lokale verzetsmensen die in de Tweede Wereldoorlog hun sporen hebben verdiend. 


Haasnoot en Schrijvers vinden het te betreuren dat het initiatief van Katwijker Willem van der Plas daartoe geen gehoor heeft gekregen bij de gemeente, zoals vorige week bleek in een artikel in deze krant.


Met de motie roepen Haasnoot en Schrijvers het college van burgemeester en wethouders op ‘er voor te zorgen dat het burgerinitiatief om straatnamen in de toekomstige wijk Valkenhorst naar lokale verzetshelden te vernoemen gerealiseerd wordt’.


Argumenten

Ook de ChristenUnie (CU) ziet graag dat straten in Valkenhorst vernoemd worden ‘naar verzetshelden uit de Tweede Wereldoorlog die rond Katwijk, Rijnburg en Valkenburg actief waren’. CU Katwijk draagt dit initiatief een warm hart toe, laat Ben van der Plas van die partij weten.


Die partij is verder benieuwd naar de argumenten van de straatnamencommissie om dat verzoek af te wijzen en heeft daar vragen over gesteld aan het college. 


‘Ook hebben wij gevraagd of de commissie toch bereid wil zijn het initiatief nog een keer te overwegen. Het lijkt ons namelijk mooi en goed dat de verzetshelden die hun leven op het spel zette voor de vrijheid van anderen een naam krijgen in Valkenhorst', aldus Van der Plas.



Bestemmings-plan Valkenhorst in gemeenteraad

In het gemeentehuis is vanavond vanaf 19.30 uur een informatieve sessie over bestemmingsplan Valkenhorst, de nieuwe wijk op en rond voormalig Marinevliegkamp Valkenburg. 


Daar komen 5.600 woningen, commerciële en maatschappelijke voorzieningen en vijf hectare bedrijventerrein. Om dat mogelijk te maken dient de raad een bestemmingsplan vast te stellen. 


De gemeenteraad wil graag weten hoe de Katwijkse samenleving denkt over het bestemmingsplan en nodigt inwoners en betrokkenen uit om hierover mee te praten. Zij kunnen tijdens de vergadering meepraten en hun kennis delen of hun opvattingen kenbaar maken. 


De raadsleden stellen vragen en geven nog geen standpunt. Naar verwachting volgt het politieke debat op 3 februari en neemt de gemeenteraad op 17 februari een besluit.


Meekijken

De publieke tribune in het gemeentehuis is gesloten. 

De vergadering is live te volgen via

katwijk.raadsinformatie.nl. 

RTV Katwijk zendt deze vergadering ook rechtstreeks uit.