Vanaf schooljaar 2023-2024 valt het doek voor het voormalige Wellantcollege-tuinbouwschool in Rijnsburg. | Foto: pr
Vanaf schooljaar 2023-2024 valt het doek voor het voormalige Wellantcollege-tuinbouwschool in Rijnsburg. | Foto: pr Foto: pr

Einde aan tijdperk tuinbouwonderwijs

Yuverta stopt onderwijs in Rijnsburg

De vmbo-scholen van Yuverta in Rijnsburg en Oegstgeest gaan vanaf volgend schooljaar nauwer samenwerken en vanaf schooljaar 2023-2024 zal al het vmbo-onderwijs in Oegstgeest plaatsvinden. Dat meldt de onderwijsorganisatie.

Het college van bestuur heeft dit besluit genomen om ervoor te zorgen dat het onderwijs zich kan blijven ontwikkelen en vernieuwen. Het belang van de leerling en het behoud van onderwijskwaliteit staat hierbij voorop. Er vallen naar aanleiding van het besluit geen gedwongen ontslagen.

'Ontzettend jammer dat aantal daalt'

‘Het is ontzettend jammer dat ondanks het grote belang van groen onderwijs, het aantal leerlingen dat kiest voor chr. vmbo Rijnsburg daalt’, schrijft de school. Van 605 leerlingen in 2015 naar 130 leerlingen dit jaar. 

Voor de komende jaren is daar geen grote verandering in te verwachten, mede gezien het dalend aantal vmbo-leerlingen in de regio Duin- en Bollenstreek. Met deze leerlingaantallen komt de organiseerbaarheid van kwalitatief goed onderwijs in het geding. Concreet betekent dit dat de school binnen anderhalf jaar stapsgewijs, ‘en op een zorgvuldige manier, verhuizen naar onze vmbo-school in Oegstgeest.’

Alles naar Oegstgeest

Alle leerlingen en medewerkers kunnen op individuele en persoonlijke begeleiding rekenen. Op die manier hopen ze zo goed mogelijk maatwerk te kunnen bieden. 

Nieuwe eerstejaars en eventuele zij-instromers starten gelijk in Oegstgeest. Vanaf schooljaar 2023 - 2024 vindt al het onderwijs in Oegstgeest plaats.


Meepraten op donderdag 27 januari

Informatieve sessie over Herinrichting van Hoftuinplein

In de gemeenteraad is op donderdag 27 januari is er tussen 19.30 en 20.30 uur een informatieve sessie (via videoverbinding) over Herinrichting Hoftuinplein. 

Het Platform Beheer, bestaande uit winkeliers, vastgoedeigenaren, bewoners en de gemeente, de Oranjevereniging en het Paardenmarktcomité hebben voor de herinrichting van het Hoftuinplein overeenstemming bereikt. 

Dit heeft geleid tot een, klimaatbestendig, definitief ontwerp. Het college vraagt de raad hiervoor een aanvullend krediet van 824.000 euro beschikbaar te stellen.

Meepraten 

De gemeenteraad wil graag weten hoe de Katwijkse samenleving denkt over de herinrichting van het Hoftuinplein en nodigt daarom inwoners en betrokkenen uit om hierover mee te praten. 

Zij kunnen tijdens de vergadering meepraten en hun kennis delen of hun opvattingen kenbaar maken. 

De raadsleden stellen vragen en geven nog geen standpunt. Naar verwachting volgt het politieke debat op 3 februari en neemt de gemeenteraad op 17 februari een besluit. 

Spreekrecht

Aanmelden om gebruik te maken van het spreekrecht is verplicht, uiterlijk 48 uur voor de vergadering begint. Na aanmelding volgt uitleg over het spreekrecht. 

Aanmelden kan via een mail naar griffie@katwijk.nl of telefonisch 071 4065302.

De publieke tribune in het gemeentehuis is gesloten. De vergaderingen zijn live te volgen via katwijk.raadsinformatie.nl. RTV Katwijk zendt deze vergadering ook uit.


Rijnsburger molesteert agent bij blaastest

Een 20-jarige Rijnsburger heeft vrijdagavond een motoragent gemolesteerd en zijn motor omgegooid. Dat meldt de politie.

Rond 23.00 uur zag de agent de bestuurder zijn auto parkeren op de Floris Versterstraat. Omdat de man mogelijk onder invloed was, hield de agent hem staande en vorderde hem mee te werken aan een blaastest. 

Dit weigerde de 20-jarige Rijnsburger en hij ontstak daarna in woede en begon de agent meerdere malen te slaan en te schoppen.

Met behulp van pepperspray probeerde de agent de verdachte onder controle te krijgen om hem te kunnen aanhouden. Voordat de pepperspray zijn werking had, duwde de verdachte de politiemotor omver, waardoor deze beschadigd raakte. Niet veel later arriveerden meerdere agenten ter ondersteuning en kon de 20-jarige man naar het politiebureau worden vervoerd. 

De motoragent raakte bij het incident lichtgewond.