Het onderwijsteam van de Krulder. | Foto: pr
Het onderwijsteam van de Krulder. | Foto: pr Foto: pr

Leerkrachten de Krulder klaar voor overstap naar Daltonschool

De leerkrachten en onderwijsondersteuners van basisschool de Krulder aan de Van Lierestraat in Katwijk hebben twee jaar lang de opleiding gevolgd tot Dalton-leerkracht en Dalton onderwijsassistent. 


Het onderwijsteam van de Krulder ontving vorige week dinsdag het Dalton-diploma. Een belangrijke stap op weg naar de eerste Daltonschool van Katwijk.


Net na de zomervakantie van 2022 krijgt de school een auditeringsbezoek van de Nederlandse Dalton Vereniging (NDV). Het is de verwachting dat de school in de wijk Hoornes zich daarna officieel Daltonschool mag noemen. ‘Hiermee zijn we uniek in Katwijk’, aldus schooldirecteur Wouter van Bohemen. ‘Wij willen dat onze kinderen aan het eind van groep 8 zichzelf kennen, zich daar goed bij voelen en vol zelfvertrouwen de volgende stap zetten. Wij geloven dat Daltononderwijs de manier is om dat te bereiken.’



Laatste kans voor Katwijkse politiek

Ingezonden n KiesKatwijk/Groep Schrijvers


Het opportunistische opzetje om het bestemmingsplan Valkenhorst er even snel door te jassen begint te verkruimelen. U kent de voorgeschiedenis. B&W heeft zonder voorafgaande instemming van de gemeenteraad contractueel allerlei schadelijke voorwaarden geaccepteerd voor deze gebiedsontwikkeling. Daardoor werden alle goede voornemens om er iets moois van te maken onmogelijk gemaakt. Het woningbouwprogramma was de belangrijkste misser.


B&W heeft geaccepteerd dat 65 procent van de woningen op het voormalig vliegveld ‘zo duur wordt als de markt kan dragen’. Bovendien moet het merendeel van de 35% betaalbare woningen op de postzegel grond van BPD, pal naast de toekomstige snelweg worden gepropt. Op die manier kan het Rijk de winst zo hoog mogelijk houden. De coalitiepartijen stonden vooraan om dit plan van allerlei loftuitingen te voorzien en daar sloten partijen als PvdA en D66 zich volmondig bij aan.

Maar het ergste moet nog komen. Het huidige rampencollege had bij het ondertekenen van het contract geen enkel zicht op de financiële gevolgen en heeft toch getekend. Dit is verwijtbaar disfunctioneren. KiesKatwijk en Hart Voor Katwijk waren lang roepende in de woestijn. Een eerste incomplete impactanalyse die op ons aandringen is uitgevoerd liet schrikbarende uitkomsten zien en is snel weer in het archief gestopt.


De enorme financiële lasten die naar nu blijkt op ons afkomen zijn bewust niet meegenomen in de Katwijkse meerjarenbegroting. Een meerjarenbegroting waarover de provincie ook zonder deze bom de alarmbel heeft geluid. De financiële specialisten van de coalitiefracties die ik op de gevaarlijke situatie heb gewezen hebben mijn mails niet beantwoord. Het college doet net of er niets aan de hand is onder het motto ‘na de verkiezingen de zondvloed’. Dit kan zo niet goed aflopen.

Maar de eerste scheuren dienen zich aan in het verbond van wegkijkende partijen. De PvdA-leden hebben recent in hun politieke programma vastgelegd dat er meer betaalbare woningen op Valkenhorst moeten komen. Een blamage voor de lokale PvdA-fractie die keihard is teruggefloten door de leden. Matthijs kan nu niet meer voor het bestemmingsplan stemmen. Wie volgt? KiesKatwijk gaat nu medestanders krijgen, overigens uitsluitend omdat de verkiezingen er aan komen. Tot nog toe werden wij door niemand gesteund! Nog onlangs werd ons verzoek om de besluitvorming uit te stellen totdat alle financiële gevolgen in beeld zijn van tafel geveegd door bijna alle partijen. Onverantwoordelijk.


Donderdag brengen wij een herkansingsmotie in. Kijken of er nu wel meer mensen zijn die de kamikazepolitiek van dit college willen stoppen.



Bouwplannen Valkenhorst langs N206 te massaal

Ingezonden n CDA


De CDA-fractie heeft stevige bezwaren bij het ontwerp van de nieuwe wijk Valkenhorst langs de N206. Om de plannen bij te sturen dient de fractie donderdag een voorstel in.


Te veel hoogbouw

Raadslid Jonathan de Mooij: ‘Het CDA heeft altijd gepleit tegen hoogbouw langs de n206 en voor een groene overgang naar de nieuwe wijk. In de plannen die nu voorliggen zien we nauwelijks groen en toch veel hoogbouw. Daarnaast is het een lint van gebouwen om een soort geluidsscherm van woningen te krijgen. Dat is niet zoals wij het aanzicht van Valkenhorst willen hebben.’ Het CDA-raadslid keert zich daarnaast tegen het verdwijnen van de zichtlijnen vanuit Valkenburg. Terwijl de raad eerder had vastgesteld dat dit een belangrijk uitgangspunt was voor de verdere uitwerking.


Identiteit bewaken

Om de plannen aan te passen dient het CDA donderdagavond een voorstel in voor een grotere afstand van de woningen tot de N206 en minder massale bebouwing. Ook wil de fractie een grotere groene zone langs de n206. ‘Het CDA wil waken voor de identiteit van onze verschillende dorpen', stelt raadslid De Mooij. ‘Wij willen geen aaneenschakeling van bebouwing, met de nieuwe n206 ingeklemd tussen de Valkenhorst en Valkenburg. Het moeten twee zelfstandige kernen binnen onze gemeente worden. Met een duidelijke groene zone langs de n206 en laagbouw aan de zijde van de n206.' 

Het CDA rekent op steun van de andere partijen voor deze bijstelling van de plannen.