Handhaving horeca en muur-schilderingen

Ingezonden n DURF


Zaterdag was in verschillende opzichten een treurige dag voor de gemeente Katwijk. Diverse horecazaken hadden eerder aangekondigd te demonstreren tegen de huidige coronamaatregelen en zaterdag hun zaak te openen. Het recht om te demonstreren is een groot goed en daar moet dan ook de ruimte voor zijn. Daarnaast gaf de gemeente vrijdag nog aan dat er ‘schappelijk zou worden gehandhaafd’.


Wij werden zaterdag zeer verrast door de onduidelijkheid die was ontstaan over de handhaving. Er lijken vanuit de gemeente geen afspraken te zijn gemaakt over de manier waarop kon worden gedemonstreerd, wat precies de handhaving zou inhouden en welke tijden voor de horeca zouden gelden. 


Verschillende ondernemers hebben hun beklag hierover bij ons gedaan en dat begrijpen wij. 


Juist in deze tijd is het belangrijk dat de gemeente goed communiceert met ondernemers om afspraken te maken, bijvoorbeeld over de regels bij demonstraties. 


Ook is dit niet goed voor de handhaving die nu op pad wordt gestuurd met een onduidelijke opdracht vanwege eerdere uitspraken over ‘schappelijk handhaven’. Transparante afspraken voorkomen een hoop onduidelijkheid, boosheid en frustratie bij veel inwoners. 


Wij betreuren het dan zeer dat ook op lokaal niveau er geen duidelijke lijn, regie en communicatie lijkt te zijn geweest. Om verdere duidelijkheid te krijgen hebben wij vragen aan de gemeente gesteld.


Muurschilderingen

In veel gemeenten worden er steeds meer muurgedichten of muurschilderingen gerealiseerd. Niet alleen kunnen de muurschilderingen een functie vertolken voor bezoekers van onze gemeente, maar het heeft ook een duidelijk educatief karakter. 


De muurgedichten kunnen het verhaal van onze gemeente vertellen en verwijzen naar gebeurtenissen die ons in het verleden of heden hebben getroffen. 


Het zou een ontzettend mooi doel zijn om Katwijkse, Rijnsburgse en Valkenburgse scholieren niet alleen naar Leiden te laten gaan om te leren over de muurschilderingen en het verleden, maar die ook in onze gemeente kunnen aanschouwen. 


DURF ziet ook mogelijkheden om dit meer in onze gemeente te realiseren. Muurschilderingen bieden kansen voor (toeristische) routes om de geschiedenis en het verhaal van de gemeente naar voren te brengen. 


Daarnaast is het een extra uithangbord voor de gemeente om bezoekers van de gemeente ook kennis te laten maken met andere delen van onze gemeente. Delen die op dit moment nog vaak – onterecht – onderbelicht zijn gebleven in ons toeristisch beleid. 


DURF heeft daarom vragen gesteld aan de gemeente Katwijk en hoopt op een positieve reactie.