VVD: cultuur belangrijke factor in gemeente

Ingezonden n VVD


De gemeente Katwijk heeft van oudsher een rijk verenigingsleven en een groot aanbod aan culturele evenementen en voorzieningen. En dat geldt voor al onze dorpen: denk aan de Najaarsfeesten in Katwijk Binnen, de Rijnsburgse Feestweek, het Noordzee Zomerfestival in Katwijk aan Zee en de Paardenmarkt in Valkenburg. Deze evenementen en voorzieningen zoals musea en markten maken Katwijk uniek en geliefd, bij zowel inwoners als bezoekers.


Of het nu gaat om de toeristenmarkt of de bloemencorso: in onze gemeente is ruimte voor creatieve ideeën en initiatieven van onze inwoners en verenigingen. En dat is fijn. Zeker wanneer er geen of beperkte uitgaven voor de gemeente zijn, willen wij dat het gemeentebestuur in beginsel altijd positief staat tegenover vergunningsaanvragen. Zo stimuleren we inwoners om met nieuwe plannen te komen en geven we hen de gelegenheid om Katwijk nog mooier te maken. 


Soms is er een financiële tegemoetkoming vanuit de gemeente nodig: subsidies voor culturele voorzieningen ondersteunen een aanbod van kunst en cultuur voor alle inwoners. Om voor subsidie in aanmerking te komen, verwachten we wel dat aanvragers zelf ook zorg dragen voor een deel van de kosten. Ook willen we dat er wordt bijgedragen aan een maatschappelijk doel. De gemeente maakt op haar beurt concreet waar organisaties aan moeten voldoen om voor subsidies in aanmerking te komen. En we zorgen voor een eerlijke verdeling van subsidies: organisaties en verenigingen die aan de voorwaarden voldoen, worden gelijk behandeld bij de toewijzing van subsidies.


Onze lokale cultuur is belangrijk voor de VVD. Zo kunnen we de limes, de voormalige grens van het Romeinse Rijk die sinds vorig jaar op de Werelderfgoedlijst staat, meer op de kaart zetten voor toeristen. Dit doen we in samenwerking met lokale culturele organisaties. Als start/eindpunt van de noordelijke grens is Katwijk immers een plaats van betekenis in de Neder-Germaanse limes. 


Tot slot is en blijft de VVD voorstander van het afsteken van legaal vuurwerk rondom oud- en nieuw, wanneer dit straks weer kan na de coronacrisis. Daarbij volgen we landelijke regelgeving: extra regels voor het afsteken van vuurwerk vinden we in Katwijk niet nodig.


Drugshandel

Politie Katwijk heeft afgelopen week op de Industrieweg in Katwijk aan Zee een 49-jarige Katwijker aangehouden op verdenking van handel drugs. De drugs zijn in beslag genomen. Dat meldt politie Katwijk op Facebook in een weekoverzicht.