Afbeelding
Foto: pr

Vragen over de boosterprik

Rijksoverheid n

De nieuwe omikronvariant van het coronavirus verspreidt zich heel snel. Daarom is het belangrijk dat alle 18-plussers een afspraak maken voor de boosterprik als hun geboortejaar aan de beurt is. 


Maar wat is een boosterprik? En waarom is het nodig? In dit artikel worden enkele veelgestelde vragen beantwoord.


Wat is een boosterprik?

Als je gevaccineerd bent, heb je al één of twee prikken gehad. De boosterprik is een extra prik die werkt als oppepper, waardoor je beter beschermd bent.


Waarom zijn er 
boosterprikken nodig?

De extra prik is nodig om twee redenen. Ten eerste helpt de boosterprik de bescherming tegen het coronavirus hoog te houden. Ook tegen nieuwe mutanten, zoals de omikronvariant. Ten tweede geven mensen na een boosterprik het virus minder snel door aan anderen. Hierdoor kan het virus zich minder snel verspreiden. 


Als er meer boosterprikken worden gezet, zijn er meer mensen beter beschermd en komen er minder mensen in het ziekenhuis. Inmiddels hebben al heel veel mensen een boosterprik gehad. Je hoeft niet te wachten op de uitnodigingsbrief om een afspraak te maken.


Welke bijwerkingen kan je 
krijgen van de boosterprik?

Voor de boosterprik worden de vaccins van Pfizer en Moderna gebruikt. De bijwerkingen die je kunt krijgen zijn dan ook precies hetzelfde als bij eerdere prikken met deze vaccins. Dit betekent dat je pijn kunt krijgen op de plek waar de prik is gezet, wat vermoeider kunt zijn en hoofdpijn kunt hebben. Sommige mensen hebben ook last van koorts, spierpijn, gewrichtspijn, rillingen, misselijkheid en braken.

Kun je een boosterprik nemen als je zwanger bent, wilt worden of borstvoeding geeft?

Uit onderzoek blijkt dat de vaccins die worden gebruikt voor de boosterprik veilig zijn als je zwanger bent, zwanger wilt worden of borstvoeding geeft. Daarom is het advies om gewoon de boosterprik te halen. Als zwangere vrouw is de kans groter dat je ernstig ziek wordt door corona. Ook kan het voor problemen in de zwangerschap zorgen als je tijdens je zwangerschap besmet raakt met het coronavirus.


Heb je nog andere vragen over de boostervaccinatie? Kijk dan op coronavaccinatie.nl/booster of bel naar 0800 1351



Quarantaineregels versoepeld

Wie een boosterprik heeft van minimaal een week oud of wie korter dan 8 weken geleden corona heeft gehad, hoeft niet meer in quarantaine na nauw contact met een besmet persoon. Mits iemand geen klachten heeft. 

Dat is een van de versoepelingen die minister-president Mark Rutte afgelopen vrijdag aankondigde. Die wijziging ging direct in. 


Het quarantaine advies voor mensen met bepaalde beroepen die geen booster of infectie hebben gehad, wordt nog verder uitgewerkt.

Het mondkapjesadvies wordt uitgebreid. Overal waar het niet mogelijk is om 1,5 meter afstand te houden, wordt geadviseerd een mondkapje te dragen. Dit geldt bijvoorbeeld op drukke openbare plaatsen buiten, zoals winkelstraten. Maar ook op de werkvloer. 

Het advies is vanaf nu om een wegwerpmondkapje te dragen. Stoffen en zelfgemaakte mondkapjes worden afgeraden. Met de recordhoogtes besmettingen van de omikronvariant dreigt nog steeds overbelasting van de zorg. Daarnaast leiden het grote aantal besmettingen én de quarantaineregels tot uitval van personeel. Dat kan tot grote problemen leiden. Meer informatie op

www.rijksoverheid.nl