Ton Heemskerk met zijn boek. | Foto: Leo Roosjen
Ton Heemskerk met zijn boek. | Foto: Leo Roosjen Foto: Leo Roosjen

In zijn boek ‘Lichter leven met Jezus’

Katwijker Ton Heemskerk neemt lezer mee op ontdekkingstocht

‘Lichter leven met Jezus, van regeltjes naar relatie’, luidt de titel van het pas verschenen boek van Ton Heemskerk. Ton heeft zijn roots in Katwijk aan Zee en is als voorganger verbonden aan de Evangelische Kerk ’t Kruispunt, de gemeente die kerkt in het Andreas College, Louise de Colignylaan 2 in Katwijk. Ik had een gesprek met Ton over zijn boek, waarin hij schrijft over zijn afscheid nemen van bepaalde dogma’s en God ging zien als Persoon.


Door Leo Roosjen

‘Dit boek is een weerslag van de weg, die ik samen met mijn vrouw, in mijn geloof gegaan ben. Ik wilde dat delen. Omdat ik geloof dat het anderen ook weer kan helpen in hun reis met God. Ik ben opgegroeid binnen de Gereformeerde Bond. Ik voelde me er niet meer in thuis, omdat de geloofsbeleving te ver uit elkaar kwam te liggen. In 2008 zijn we een aantal jaren naar de Verenigde Staten gegaan en heb ik een Bijbelschool gevolgd in Redding. De studenten kwamen uit 42 verschillende landen en ik ontdekte, dat God groter is dan het Katwijkse, waar ik vandaan kwam. Dat regels binnen kerken minder belangrijk zijn dan relaties en dat je vreugde mag beleven aan het gemeente zijn.’


Maskers

‘Ik begin best uitdagend met het eerste hoofdstuk: Kerk vol Hypocrieten. Het is een trigger om te komen tot andere dan de oude gebaande kerkelijke wegen. Overigens hypocrisie is een moeilijk woord voor toneelspel en volgens mij wil God, dat we onze maskers laten vallen en als mensen met Hem optrekken. Dan kan en mag je een gezonde relatie opbouwen met Jezus. Als je dat doet gebeuren er wonderlijke dingen. Zie je wonderen voortkomen uit het gebed. In het boek worden dan ook een aantal van deze wonderen beschreven. En tegelijkertijd schets ik ook een aantal vragen, die toch soms openblijven. Dat is het mystieke aan het geloof.’

‘Mijn boek is bedoeld als een opfrisbeurt van hun geloofsleven voor gelovigen, een uitnodiging voor kerkverlaters om terug te komen en als boek van hoop. Onze PC geven we regelmatig updates, waarom ons geloofsleven niet? Een geestelijke update met Jezus als programmeur. Een betere programmeur kun je je niet wensen. Was Hij het niet, die de oude verbondssluitingen uit het Oude Testament vervulde en daarmee een andere relatie tussen God en mensen bewerkstelligde? Zo bezien wordt het Evangelie echt goed nieuws. Een prachtige Boodschap, die wij mogen omarmen door slechts te geloven.

In de VS kwam Ton in aanraking met de Toronto Blessing, een opwekkingsbeweging, die in de jaren ‘90 in Canada ontstond. En waar de bijbelschool in Redding ook enige verbondenheid mee heeft. Een christelijke beweging, die de nadruk legt op de uitstorting van de Heilige Geest en vooral op de openbaring van het Vaderhart van God. Ton ging steeds meer het werk van de Geest ontdekken in zijn leven, maar ook in dat van anderen. Dan ga je zien waar dat toe leidt. Hij ontdekte, dat het rijk is om het mystieke van God te ondervinden en dat toe te passen in zijn leven. Met zijn boek wil hij de lezer hier deelgenoot van maken. Dan ga je ontdekken, dat je net als Henoch mag wandelen met God. Of zo u wilt met de Heilige Geest of Jezus. 


‘Lichter leven met Jezus' is geen vrijblijvend boek. Een van Tons conclusies is dat geloven een dusdanig effect heeft, dat het niet anders kan dat de omgeving daar mooier, gezonder en blijer van wordt. Geloven is je handen uit de mouwen steken.

Het boek ‘Lichter leven met Jezus’. | Foto: pr