Vuurwerk-verbod

D

e afgelopen twee jaarwisselingen was er een vuurwerkverbod van kracht. Nou, volgens mij is er nooit een verbod geweest dat zo vaak is overtreden als dat vuurwerkverbod! En toch kan het zomaar gebeuren, dat er over vijf jaar alleen nog maar professionele vuurwerkshows zijn.
Al jaren wordt er gesproken over een vuurwerkverbod. Ook in onze gemeente. Politie, brandweer en ook politieke partijen dringen daar op aan. Vanwege de druk op de zorg, het aantal gewonden dat jaarlijks valt door vuurwerk, de agressiviteit en de geluidsoverlast.

Juist die geluidsoverlast is onlosmakelijk verbonden met vuurwerk. Het is al eeuwen een traditie om bij de overgang naar een nieuw jaar veel lawaai te maken. Heel lang geleden, toen vuurwerk nog niet voorhanden was, deed men dat door keihard te zingen. Reden: om de kwade geesten te verjagen. Volgens mij eveneens al eeuwen een mislukte missie, maar tradities zitten niet altijd logisch in elkaar.

En dus wordt er bij iedere jaarwisseling voor miljoenen euro’s de lucht in geschoten. Met nog steeds heel veel lawaai. 

Zelf ben ik geen fervent vuurwerkafsteker, maar ik ken genoeg mensen in mijn omgeving die in oktober al zenuwachtig worden en flinke hoeveelheden vuurwerk in gaan slaan. Maar het verbod gold ook voor de verkoop en dus koop van consumentenvuurwerk. Waar een wil is, is een weg en die weg leidde naar onze zuiderburen zonder verbod.

Zo gingen sommige vuurwerkfanaten zelfs zo slinks te werk om in sportkleding met flinke sporttas per trein naar België af te reizen om daar de sporttas te vullen met zeer explosief vuurwerk. En dat tochtje werd niet één keer, maar meerdere keren gemaakt.


Heb ik mijzelf braaf aan het vuurwerkverbod gehouden? 

Nee. Samen met de kleinkinderen heb ik van die knalerwtjes, sterretjes en kleine rotjes afgestoken. Het merendeel daarvan viel in de categorie ‘Fop- en schertsvuurwerk’ (F1) en dat mocht wel afgestoken worden. Verder heb ik met Oud en Nieuw vooral genoten van het fraaie siervuurwerk dat overal de lucht in ging. En dat vuurwerk viel duidelijk in de categorie ‘verboden’. 

Jammer trouwens, dat de vuurwerkafstekers zich aan een andere traditie die verbonden is aan vuurwerk, niets gelegen lieten liggen: het gezamenlijk opruimen van het vuurwerkafval. Ach, het vuurwerkverbod was bij voorbaat al een verloren zaak, omdat al snel duidelijk werd dat handhaving er niet in zat.


Waarom ik dan toch niet uitsluit dat dat vuurwerkverbod over een aantal jaar daadwerkelijk de nieuwe norm is? 

Omdat tradities niet in lood gegoten zijn. Kijk naar de hele discussie over zwarte piet. Tien jaar geleden had niemand verwacht, dat de hedendaagse Pieten alle kleuren van de regenboog zouden hebben of alleen maar roetvegen op het gezicht. En soms moet er gebroken worden met tradities. Als we aan alle tradities van voorgaande eeuwen vast zouden houden, zouden we nu nog alleen maar luidzingend oud en nieuw vieren.


criticaster@katwijkschepost.nl