Een haalbaar klimaatbeleid

Ingezonden n VVD


We wonen allemaal graag in een wijk waar we ons thuis voelen. Een wijk die goed bereikbaar, groen en veilig is. Als het gaat om energie, moet ook Katwijk verduurzamen. Daar denken wij als VVD volop over na: het vraagt namelijk om verstandige en betaalbare keuzes. Zo zorgen we ervoor dat we klaar zijn voor de toekomst én onze gemeente schoon en leefbaar houden.


De laatste jaren wordt er steeds meer gesproken over de energietransitie. Voor sommige partijen is dit aanleiding om de noodkreet te luiden over het gasvrij maken van woningen, terwijl anderen Katwijk graag voorop zien lopen in de regio. De VVD kiest voor een realistisch geluid: ook als Katwijk zullen we ons aandeel moeten leveren, maar het is wel belangrijk dat we dit zorgvuldig doen.


Zo loopt er momenteel een proef met het gasvrij maken van woningen in de wijk Kalkoven, in Katwijk Noord. We willen de resultaten van deze proef afwachten voor de gemeente nieuwe stappen zet. Ook willen we dat de gemeente kijkt naar andere warmtebronnen, zoals geothermie, omdat het zeer twijfelachtig is of er ooit nog een warmteleiding met restwarmte uit de Rotterdamse haven komt. En verduurzamen van bestaande woningen mag wat ons betreft niet leiden tot hogere woonlasten voor inwoners.

Verder zien we graag dat de gemeente probeert om groene energie te verkrijgen die niet lokaal is geproduceerd: in een dichtbevolkte en volgebouwde regio zoals de Randstad is immers weinig plaats voor zonneweiden en windmolens. Wat we wél kunnen doen als Katwijk, is het stimuleren van meer zonnepanelen, bijvoorbeeld op grote en platte daken. Daarvoor moet de gemeente in gesprek blijven met netwerkbedrijf Alliander, zodat we de groeiende vraag naar energie voorblijven, bijvoorbeeld door de aanleg van nieuwe kabels.


Tot slot: de gemeente moet wat de VVD betreft altijd het laatste woord hebben over de energietransitie. Lokaal weten we het beste welke stappen we kunnen en moeten zetten. Daar hebben we een regionaal orgaan als Holland Rijnland niet voor nodig. En de gemeente gaat ook geen taken overnemen van gemeenten die weigeren om in hun gebied maatregelen rondom de energietransitie door te voeren. Daarvoor is de ruimte in onze gemeente, zoals hiervoor al aangegeven, te schaars. Kortom: Katwijk verdient een realistisch en haalbaar klimaatbeleid.



Drugsafval blijkt oliebollenbeslag

Politie en brandweer zijn vorige week vrijdag uitgerukt voor een melding van drugsafval bij het Valkenburgse Meer. 


De politie trof emmers met een onbekend goedje erin en schakelde de brandweer in. De brandweer van Valkenburg constateerde geen gevaar; het betrof oliebollenbeslag.

Een woordvoerder van de politie wil kwijt dat het om ‘voedselmiddelen' gaat, en gelukkig geen drugsafval. Gemeente Katwijk laat de emmers weghalen. Wie de ‘voedseldumping' op zijn of haar geweten heeft, is niet bekend.