De vrachtwagen van de werkgroep in Roemenië. | Foto: pr
De vrachtwagen van de werkgroep in Roemenië. | Foto: pr Foto: pr

Zorgbedden zorghotel De Kim naar Roemeense en Oekraïense ziekenhuizen

Zorghotel De Kim, in de duinen van Noordwijk, heeft gisteren tientallen zorgbedden gedoneerd voor aan behoeftige ziekenhuizen in Roemenië en Oekraïne. De bedden worden door een hulptransport van Stichting Werkgroep De Ruyter uit Rijnsburg vervoerd naar armzalige ziekenhuizen.


‘De bedden zijn voor De Kim overbodig geworden. We vervangen de bedden na ongeveer tien jaar. Onze gasten vinden de matrassen erg fijn liggen. Weggooien is dus zonde. Recyclen daarentegen had gekund, maar in Oekraïne en Roemenië is een groot tekort aan zorgbedden. Het land lijdt onder een dramatische toename van het aantal coronabesmettingen en -doden. Alle hulp is daarom welkom’, vertelt hotelmanager Patricia Sanders.


De Rijnsburgse Werkgroep de Ruyter steunt al meer dan 30 jaar de armste gebieden van Oost-Europa. Elk jaar gaan zo’n 25 transporten met eigen opleggers van Stichting Werkgroep De Ruyter, gereden door vrijwilligers van Stichting Werkgroep De Ruyter, naar deze landen.


Een hulptransport bestaat uit kleding, voedsel en schoolartikelen. ‘De situatie van de mensen in grote delen van Roemenië en Oekraïne is bizar slecht. Ze leven in krakkemikkige hutjes of met veel familieleden in een klein appartement’, vertelt secretaris Jaap de Mooij van Werkgroep De Ruyter. ‘De situatie van deze mensen is vaak uitzichtloos, je vindt ze bedelend langs de kant van de weg of ze grijpen naar de alcohol. Als ons transport aankomt is het niet te beschrijven hoe dankbaar en blij ze zijn.’



Op werkdagen in de spits

Vier keer per uur trein tussen Leiden en Utrecht

Wie met de trein tussen Leiden en Utrecht reist, kan sinds vorige maand in en rond de spits elk kwartier de trein pakken. 


Met twee extra sprinters per uur van circa 06.00 tot 10.00 uur en 15.00 tot 20.00 uur is de treinverbinding tussen Leiden en Utrecht voor veel mensen aantrekkelijker geworden.

De huidige sprinters tussen Leiden Centraal en Alphen aan den Rijn rijden sinds vorige maand door naar Utrecht Centraal. In combinatie met de Intercity rijden er daardoor vier treinen per uur tussen Leiden en Utrecht. 


Het verhogen van de frequentie is ook mogelijk doordat NS de Intercityverbinding met Sprintertreinen rijdt. Deze treinen kunnen sneller optrekken en zijn minder zwaar. Hierdoor waren er minder aanpassingen nodig aan het spoor en kon het project sneller worden gerealiseerd. Een bijkomend voordeel is dat de sprinters een gelijkvloerse instap (daarmee toegankelijk voor mindervalide reizigers) en rolstoelvriendelijke toiletten hebben.