Kees van der Staaij. | Foto: pr
Kees van der Staaij. | Foto: pr Foto: pr

Goeiendag neef 


Wekelijks in deze krant de mailwisseling tussen Katwijkers Daan en Martin over wat hen bezighoudt.


aan: martin@watermail.com

van: daan@watermail.com

onderwerp: Goeiendag neef



Beste Martin,


Je moet in de eerste plaats de groeten van mijn tante Alie hebben. Je weet wel, die tante met die leuke hoedjes, die ze traditiegetrouw op houdt als ze zondags in de kerk zit. Laatst was ze bij me en toen vroeg ze: ‘Die Martin, leeft-ie nog?’ Ik antwoordde bevestigend – wat kan een mens anders doen? – en vertelde haar over dat vagevuur van jou. Dat vagevuur van Oudejaarsdag en hoe bang je was dat het witte monument uit 1460 door een rotje of vuurpijl zou afbranden. En toen zee ze: ‘Ach, je ken je overal wel druk over maken. Door je nu al op te winden over dingen die kunnen gebeuren, maar net zo goed niet kunnen gebeuren, verspil je veel energie.’ Nou Martin, dat is toch een wijs woord, vind je niet? Dus, een dikke kus van tante Alie en ik heb haar beloofd dat wij samen een keer een bakkie bij haar komen doen. Tenminste, als we allebei geboosterd zijn en een negatieve CPR-test hebben. Had ik je dit op 13 januari 2020 geschreven, dan had je je nu vertwijfeld achter de oren hebben gekrabbeld. Geboosterd!? CPR-test!? Zo zie je maar hoe snel tijden en begrippen veranderen. En hoe de mores veranderen. Zo las ik deze week in Trouw dat er tegenwoordig ook al identiteitspolitiek in de keuken heerst. De Amerikaanse chef-kok Alison Roman werd het middelpunt van een online discussie over wie wat mag koken, en hoe. Als chef kun je je namelijk niet zomaar bedienen van ingrediënten uit culturen waar je zelf niet toe behoort, vinden critici. Dat noemen ze culinaire toe-eigening. Je zult denken dat ik gek geworden ben, maar dit is tegenwoordig allemaal echt. Dat betekent dat je je bijvoorbeeld moet afvragen of je als niet-Katwijker nog wel vis mag verkopen. En of je als Nederlander bijvoorbeeld nog wel een schnitzel mag bakken. Dat is immers een Duits vleesgerecht. Ja ja, wat een gekkigheid, hè? Het gaat aan ons allemaal nog voorbij hier in Katwijk, maar in bepaalde kringen in de steden leven dit soort gedachten en ideeën. Ja, Martin, we leven in een rare (lees: krankzinnige) wereld. Ik moet altijd denken aan mijn vader zaliger, die dan nuchter opmerkte: ‘Ze ben gek teugewòòrdeg’. Hoeveel waarheid zat er niet in zijn opmerking? Ze ben gek en ze lijken ammaar gekker te worden in deze wereld.


Nou Martin, ik ga deze mail maar weer eens in berusting beëindigen. Ik weiger me gek te laten maken. Zal ik tante Alie de groeten van je doen? Ze heeft weer een nieuw hoedje gekocht. Waar ze dat gekocht heeft, weet ik niet. Vroeger had je nog een hoedenwinkel op de Voorstraat. Weet je nog, tussen die twee sigarenwinkeltjes in? Nou ja, soit, enfin, endlich, finally, het ga je goed deze week en tot mails!


Groet, Daan



Werkbezoek SGP-voorman Kees van der Staaij

Ingezonden n SGP


Het lijkt nog ver weg, maar de gemeenteraadsverkiezingen op DV 16 maart komen snel dichterbij. Daarom komt Kees van der Staaij op vrijdag 14 januari naar Katwijk. Samen met onze lijsttrekker Jacco Knape en de fractie zal hij enkele werkbezoeken afleggen. We doen dit rondom ons verkiezingsthema. Wat dat is, hoort u op die vrijdag.


‘s Avonds zal Jacco Knape live bij Studio SGP over het werkbezoek en onze verkiezingsspeerpunten vertellen. Studio SGP is het landelijke talkshowprogramma van de SGP. Kijkt u mee? 

Graag nodigen we u uit om deze talkshow te bekijken. Dit programma is live op 14 januari om 19.30 te bekijken via onze eigen Facebook pagina SGP Katwijk en via het YouTube-kanaal van de SGP.



Frontale aanrijding

Op de Biltlaan ter hoogte van Rijnsoever zijn zaterdagavond twee auto’s frontaal op elkaar gereden. Een van de automobilisten kwam op de verkeerde weghelft terecht. 

De politie, ambulance en brandweer kwamen met spoed ter plaatse. De bestuurder van één van de auto's is door ambulancepersoneel geholpen. De andere bestuurder raakte niet gewond. 

Een berger gaat de twee auto's afslepen. De brandweer heeft onder andere de auto's veiliggesteld.