Afbeelding
Foto: Gieny Westra

Eerste rijp, winter kondigt zich aan

Op de dag af kondigde zich afgelopen dinsdag (21 december) in Katwijk de winter aan. ‘Wat een verrassing vanmorgen! De winter is begonnen en dat was goed te zien. Alles was wit van de rijp. Ik ben eropuit gegaan de duinen in en heb daar wat moois gefotografeerd’, mailt de Katwijkse natuurfotografe Gieny Westra afgelopen dinsdag naar de redactie van deze krant. De foto onderschrijft haar woorden.

 


 

Projectontwikkelaar ruilt stikstofrechten voor woningen

Ontwikkeling nieuwe woonwijk Valkenhorst forse stap dichterbij

Het Rijksvastgoedbedrijf (RVB) en projectontwikkelaar BPD | Bouwfonds hebben voor het bestemmingsplan van de nieuw te bouwen woonwijk Valkenhorst in Katwijk een stikstofcontract gesloten. Hierdoor kan het Rijksvastgoedbedrijf, zodra het bestemmingsplan definitief is, voorbereidingen treffen voor de verkoop van grond. En dat is goed nieuws voor de gemeente. Wethouder Gerard Mostert gaat daar vanavond in de gemeenteraad vast meer over vertellen. 


Projectontwikkelaar BPD is eigenaar van stikstofrechten via drie agrarische bedrijven op grond gelegen nabij voormalig marinevliegkamp Valkenburg. Het Rijksvastgoedbedrijf heeft met BPD afgesproken dat deze stikstofrechten worden ingebracht voor het bestemmingsplan van Valkenhorst. In ruil voor de stikstofrechten krijgt BPD het recht om in een latere fase 800 woningen te bouwen op grond van het Rijksvastgoedbedrijf. 


In Valkenhorst komen in totaal 5.600 woningen met daarbij horende voorzieningen zoals winkels en scholen.


Groen licht

Het contract tussen Rijksvastgoedbedrijf en BPD geeft groen licht aan de ontwikkeling die een samenwerking is tussen het Rijk, de Provincie Zuid-Holland en de gemeente Katwijk. Het bestemmingsplan moet nog door de gemeente Katwijk worden goedgekeurd.


Zodra het bestemmingsplan is vastgesteld door de gemeenteraad van Katwijk in naar verwachting februari 2022, start het Rijksvastgoedbedrijf met de verkoop van gronden aan marktpartijen. Dat gebeurt via een openbare verkoopprocedure.


Daarnaast kan het BPD dan beginnen met de ontwikkeling van de eerste 700 nieuwbouwwoningen op de eigen grond, tussen de Tjalmaweg (N206) en het voormalig vliegkamp. Die eerste woningen komen in de nieuwe Limesbuurt.


84% betaalbaar

In die Limesbuurt is volop ruimte voor betaalbare duurzame woningen en duurzaamheid; zoals aquathermie, duurzame mobiliteit en klimaatadaptieve oplossingen om goed om te gaan met waterberging en hittestress. 

Van de 700 woningen vallen 590 woningen in de categorie betaalbaar (zowel koop als huur) met prijzen tot aan de NHG-grens. Begin 2022 zal BPD samen met de gemeente en provincie de participatie voor de inrichting van dit gebied opstarten met omwonenden en geïnteresseerden.


HOV-plein

De provincie en BPD hebben ook samenwerkingsafspraken gemaakt over de integrale inpassing in de Limesbuurt van de busbaan voor Hoogwaardig Openbaar Vervoer (HOV) langs de N206, een fiets-/voetgangersbrug over de N206, een openbaar vervoerplein met fietsenstalling voor 400 fietsen en de HOV-bushalte bij de Oude Broekweg. 



Zanderijtunneltje moet open blijven

Ingezonden n VVD


Vorige week werden we verrast door het nieuws dat het Zanderijtunneltje en een deel van de Nieuwe Duinweg in Katwijk aan den Rijn alleen nog toegankelijk worden voor fietsers en voetgangers, en niet meer voor automobilisten. 


Onacceptabel, wat de VVD betreft. Voor veel bewoners met auto is het tunneltje namelijk een belangrijke ontsluiting. Daarom zullen we ons in de gemeenteraad verzetten tegen de plannen, te beginnen deze donderdag.


Extra bijzonder is dat er dit jaar twee enquêtes zijn gehouden onder bewoners, waarbij tot twee keer toe een meerderheid voorstander was van het openhouden van het tunneltje voor autoverkeer. Zo hoort de gemeente niet met haar inwoners om te gaan. Helaas sluit dit nieuws aan bij ons stuk van vorige week in deze krant. In dat stuk gaven we al aan dat de gemeente inwoners serieuzer moet nemen als zij ergens bij betrokken worden, bijvoorbeeld bij enquêtes.


Wel zijn we van mening dat de veiligheid in het Zanderijtunneltje verbeterd moet worden. Als aandachtspunt uit de enquêtes kwam naar voren dat fietsers en voetgangers het tunneltje als onveilig ervaren, onder meer door de inrichting en de slechte verlichting. Wat ons betreft gaat de gemeente zich richten op deze aanpassingen, in plaats van rigoureus al het autoverkeer weigeren.