CDA: Pak kansen voor Knarrenhof senioren

Ingezonden n CDA


In het kader van het woningbeleid voor volgend jaar heeft het CDA nogmaals tijdelijke woningen voor jongeren/starters en de vestiging van een Knarrenhof voor senioren ter sprake gebracht. De voormalige Julianaschool aan de Korte Vaart in Rijnsburg leent zich bijvoorbeeld uitstekend voor seniorenhuisvesting.


Omzien naar elkaar

Collectieve en andere woonvormen passen bij de behoeften van deze tijd. Huishoudens worden steeds kleiner en onze bevolking wordt ouder. Veel mensen verliezen zich in hun ‘anonieme’ woning en hebben behoefte aan een plek waar men omziet naar elkaar. Veel ouderen staan hiervoor open.


Mooie initiatieven

Raadslid Irene van der Plas: ‘Er is veel belangstelling in Katwijk, zoals de initiatiefgroep Katwijkse Knarren, voor een Knarrenhof. Een woonvorm voor senioren die zelfstandig willen blijven. Veilig wonen met veel privacy en tegelijkertijd alle voordelen van samenwonen, vooral bedoeld voor mensen die het leuk vinden elkaar af en toe te helpen, zonder verplichting. Het zou prachtig zijn als we dit in Katwijk van de grond kunnen krijgen in samenwerking met bijvoorbeeld Dunavie.’


Stimuleren

Woordvoerder wonen Barend Tensen: ‘Innovatieve en collectieve woonvormen kunnen wat lucht geven aan een woningmarkt die op slot zit en doorstroming, als er een Knarrenhof komt, bevorderen. Bovendien trekt het Rijk hier regelmatig flinke bedragen voor uit.’ Tensen heeft er bij het gemeentebestuur op aangedrongen de bedragen die de provincie Zuid-Holland beschikbaar stelt voor dit soort initiatieven onder de aandacht bij bewonersgroepen te brengen. 


Tensen: ‘Dit kan ook jongeren en starters een steuntje in de rug geven die in een gemeenschap willen wonen, bijvoorbeeld tiny houses of flexwonen. Ook daar is steeds meer interesse voor. Het wordt tijd daar op in te spelen.’



DURF: wisseling                        in de fractie

Ingezonden n DURF


Op 20 januari zal Danny Dubbeldam stoppen als raadslid voor DURF. Zoals eerder aangekondigd zal hij naar Waalwijk verhuizen en stopt daarom als raadslid voor onze gemeente. De laatste jaren heeft hij zich ingezet voor onder andere nascheiding, het verbeteren van de toegankelijkheid in onze gemeente, organiseren van meer stagemogelijkheden voor studenten en het sociaal domein. Ook is hij natuurlijk een van de medeoprichters van DURF. Wij wensen hem in Waalwijk alvast ontzettend veel plezier en ook succes bij zijn verdere politieke stappen!

Max van Duijn zal vanaf 20 januari de dossiers van Danny overnemen. Hij heeft ons de afgelopen jaren in de fractie en commissies veel gesteund en resultaten bereikt. Op deze wijze hebben wij veel vertrouwen in de laatste raadsvergaderingen. Daarnaast zullen we ons inzetten voor een succesvolle, inhoudelijke campagne om bij de verkiezingen van 16 maart te groeien!


Meer inzet voor
verwerven van subsidies

In november 2019 stelde Max van Duijn namens DURF schriftelijke vragen over de hoeveelheid EU-subsidies die Katwijk binnen weet te halen. Er zijn verschillende fondsen beschikbaar waar gemeenten aanspraak op kunnen maken. Op dit moment zien we dat Katwijk hier zeer beperkt van profiteert en dat kan mogelijk veel beter! Vergelijkbare gemeenten als Nieuwegein, Assen en Schiedam weten fors meer externe financiering te verwerven door een duidelijke subsidiefocus en gerichte personele inzet. Het gaat bovendien om veel geld: alleen al uit het Europees structuurfonds voor regionale ontwikkeling (EFRO) is er 500 miljoen euro voor Nederland bestemd.

De rekenkamer is na onze vragen en voorgestelde motie van december vorig jaar begonnen met een onderzoek. Het rapport van de rekenkamer is kritisch, en bevestigt onze vermoedens: het moet, en kan beter. De rekenkamer stelt dat het proces van subsidieverwering ‘niet optimaal en kwetsbaar’ is doordat ‘het proces niet beleidsmatig, financieel en organisatorisch is vastgelegd’. Het beleid is nu te veel ad hoc en daardoor laten we kansen liggen. Met name Europese subsidies vereisen veel kennis en kunde. Gemeentes die dat in huis hebben weten dan ook veel meer subsidies binnen te halen.


Het college neemt de aanbevelingen over en gaat het verwerven van subsidies professionaliseren. Op die manier bespaart het onze gemeente en inwoners weer geld. Na twee jaar komt er een evaluatie. DURF is hierover positief gestemd en wacht de resultaten af!



Opnieuw geen nieuwjaarfeest

Het nieuwjaarfeest op het parkeerterrein noordduinen in Katwijk gaat, net als vorig jaar, ook dit jaar weer niet door. Het Kattukwaed Festival, zoals het nieuwjaarsfeest sinds enkele jaren heet, is begin deze maand door het bestuur van SKA (Stichting Katwijkse Activiteiten) afgeblazen. Dat bleek een juiste keus na de afgelopen zaterdag aangekondigde lock down voor de komende maand.

Voor de organisatie een bittere pil, laat bestuurslid Marcel van Tol weten. Hij wijst vooral ook op het belang van vrijwilligers die nu twee jaar achtereen niet de kans krijgen om ervaring op te doen.


‘We hopen dat jullie er ondanks de hele corona-situatie een hele fijne jaarwisseling van maken. Zorg goed voor elkaar en houd de boel heel', roept de organisatie op.