PvdA deelde afgelopen zaterdag chocomel met slagroom uit in de Prince-straat. | Foto: pr
PvdA deelde afgelopen zaterdag chocomel met slagroom uit in de Prince-straat. | Foto: pr Foto: pr

KiesKatwijk: Katwijk raakt aan de bedelstaf

Ingezonden n KiesKatwijk


Als het contract dat B&W onderhands en zonder voorafgaande toestemming van de gemeenteraad met het Rijksvastgoedbedrijf heeft afgesloten over Valkenhorst moet worden uitgevoerd dan zitten alle inwoners vervolgens in grote problemen. Ik denk dat zelfs veel gemeenteraadsleden niet door hebben wat er aan de hand is. B&W heeft een voor Katwijk enorm ongunstig, en ik denk zelfs onbetaalbaar contract met de grote jongens gesloten. Ze hebben zich in het pak laten naaien omdat ze niet opgewassen waren tegen topambtenaren uit Den Haag en de duurste advocaten van de Zuidas. Dat is een onaangename waarheid en dus wringt men zich in allerlei bochten om een andere voorstelling van zaken te geven.


De feiten zijn dat men een contract heeft getekend op een moment dat men geen idee had of kon hebben over de enorme kosten die gaan optreden als gevolg van de gebiedsontwikkeling. Toen ik ondanks de beperkte informatie ongeveer 1,5 jaar geleden het idee kreeg dat er geen calculaties waren over de gevolgkosten schrok ik me wezenloos. Ik heb toen geroepen dat Katwijk waarschijnlijk failliet zou gaan. Na enig aandringen heeft B&W een onderzoek laten uitvoeren naar de financiële impact. Na een klein jaartje kwamen de eerste resultaten enkele weken geleden op tafel. De zoektocht was nog niet af maar men had al voor 120 miljoen aan investeringen gevonden die voortvloeien uit de gebiedsontwikkeling. Helaas heeft men verzuimd die kosten te verhalen op de miljardenomzet die het Rijk met de grondverkoop gaat maken. Laat dit eens op u inwerken! Neem van mij aan dat dit Katwijk aan de bedelstaf brengt. Ik moet dit helaas elke keer weer herhalen maar de oorzaak is zwak bestuur en een gebrekkige organisatie.


De gevolgen zullen desastreus zijn als er geen spaak in de wielen van Valkenhorst komt. Dat kan mogelijk gebeuren door de stikstofkwestie of als de raad het concept bestemmingsplan niet goedkeurt, iets waar ze gewoon het recht toe hebben. Door het gebrek aan onafhankelijkheid en door gebrek aan lef en visie zal de huidige coalitie in de raad dat waarschijnlijk niet doen. Na de verkiezingen liggen de kansen mogelijk anders als de kiezer zorgt voor verandering.

In dat geval komen er nieuwe onderhandelingen met het Rijk en waarschijnlijk meer kleinere bestemmingsplannen waarin het kostenverhaal door een nieuwe coalitie en andere onderhandelaars beter geregeld kan worden. Dat is dus in het belang van Katwijk en haar inwoners en daar strijd ik voor.



In Katwijk, Rijnsburg en Valkenburg 

Meer dan 500 pakjes verstopt 

Ingezonden n PvdA 


Heb jij afgelopen weekend een mysterieus cadeautje gevonden? Dat kan kloppen, want de vrijwilligers van de PvdA Katwijk hebben meer dan 500 pakjes door de wijken verspreid. De cadeautjes zijn een kerstpresentje namens De Voorraadkast van Co Viele.

De Voorraadkast helpt al zes jaar zo’n 30 tot 40 gezinnen in de gemeente Katwijk die het moeilijk hebben. Zij worden geholpen met wekelijks een tas boodschappen, maar ook voor een kop koffie en een gesprek staat de deur bij Co altijd open. Dit kan zij doen dankzij de vele mensen uit het dorp die boodschappen brengen of geld doneren. 

De kerstcadeautjesactie is dan ook een jaarlijks bedankje aan iedereen die de Voorraadkast een warm hart toedraagt. Vrijwilligers van de PvdA Katwijk zorgen al een paar jaar voor de verspreiding, als onderdeel van hun jaarlijkse kerstactie. Arianne Leijenaar, nummer 5 op de kandidatenlijst: ‘We hebben een inzameling gehouden, en van het gedoneerde bedrag cadeautjes gekocht. Zo leuk: van de markt tot de speeltuin tot de bieb lagen pakjes.’

Een ander onderdeel van de kerstactie van de lokale PvdA is dat ze elk jaar warme chocomel uitdelen. Zaterdag stond de partij op de Princestraat. Met de lockdown in het zicht konden veel mensen wel een opkikkertje gebruiken: er ging ruim 25 liter chocomel doorheen, met wel tien bussen slagroom.


De PvdA maakt zich in Katwijk al jaren hard voor sterk armoedebeleid waarbij niemand mag worden vergeten. Verschillende partijen in Katwijk, zoals ook de Voedselbank en Grip op de Knip, doen fantastisch werk en moeten volgens de PvdA Katwijk dus volledig ondersteund worden. Juist ook in deze coronatijd is het belangrijk om dat niet uit het oog te verliezen.