Bij de winkels, zoals hier op het Emmaplein in Katwijk, kunnen mensen online bestellen en ophalen. | Foto: RD
Bij de winkels, zoals hier op het Emmaplein in Katwijk, kunnen mensen online bestellen en ophalen. | Foto: RD Foto: RD

Omikron zorgt voor nieuwe lockdown

Restaurants en winkels schakelen snel over op thuisbezorgen en click & collect

Het kwam er toch weer van, en weer vlak voor het einde van het jaar: de gevreesde lockdown. Weer een kerst zonder feestelijke maaltijden met het hele gezin of vrienden in een restaurant, weer een oud- en nieuwjaar zonder een huis vol visite. 


De Omikron-variant gooit dit jaar roet in het eten. Het kabinet zag zich genoodzaakt om weer een lockdown af te kondigen in de hoop ziekenhuisopnames in te dammen. Zoals gebruikelijk werd voorafgaand aan de persconferentie al duidelijk dat het op die sluiting zou uitdraaien. Voor veel restaurants betekende dat snel overschakelen naar de afhaalservice of thuisbezorging. Je wil natuurlijk niet dat je met koelkasten vol bederfelijke etenswaren blijft zitten. Gelukkig hebben ze daar in de eerdere lockdownperiode al uitgebreid ervaring mee kunnen opdoen.

De strandpaviljoens hebben hun krijtborden weer op de Boulevard en op strand gezet om wandelaars er zondag al op te wijzen dat er nog steeds koffie, thee, chocomel met allerlei lekkernijen te halen is. Dat moet dan wel buiten worden genuttigd. 

En de meeste winkels in het winkelcentrum van Katwijk aan Zee doen weer aan click & collect (bestellen en afhalen). De medewerkers staan dan met een tafeltje achter de voordeur om de bestelde artikelen af te geven. Dat blijft in ieder geval nog zo tot vrijdag 14 januari.