Arie Twigt. | Foto: pr
Arie Twigt. | Foto: pr Foto: pr

Katwijkse rolstoelbasketballer Arie Twigt Europees Kampioen

Arie Twigt (21 jaar) heeft met het Nederlands Herenteam goud gewonnen op het EK rolstoelbasketbal in Madrid. Het Europees Kampioenschap werd gehouden van 4 tot en met 12 december. Er waren 12 herenteams, verdeeld in twee poules. Het Nederlans team was ingedeeld bij Groot Brittannië, Turkije, Italië, Israël en Oostenrijk. 



In de poulefase eindige Nederland als tweede. Na de poulefase speelden ze de kwartfinale tegen Polen, die met 62-58 werd gewonnen. Hiermee was het eerste doel bereikt. Door deze wedstrijd te winnen, hebben ze zich geplaatst voor het WK dat in november 2022 wordt gespeeld in Dubai. 


Na de gewonnen kwartfinale speelden ze de halve finale tegen Duitsland. Altijd een lastige tegenstander, maar deze keer wist Nederland met 65-58 te winnen. Het Nederlands herenteam stond in de finale tegen Groot Brittannië. Helaas hebben de Britten zich op de finaledag terug getrokken in verband met een coronabesmetting. Het Nederlands herenteam speelde daardoor helaas niet de finale waarop ze hadden gehoopt, maar ze hebben een geweldig toernooi gespeeld. Het Nederlands team werd daarop uitgeroepen als winnaar en dus Europees kampioen. 


Het is de tweede keer in de historie dat de Nederlandse mannen Europees kampioen zijn geworden. Eerder deden ze dat in 1993. Een zilveren medaille behaalden zij voor het laatst in 2003. 



Kringloopwinkel Bloemenlaan moet dicht

De Kringloopwinkel Valkenburg aan de Bloemenlaan in dat dorp moet sluiten van de gemeente. Dat blijkt uit een brief die gestuurd is naar de kringloopwinkel. Er is geen omgevingsvergunning en dus mogen particuliere verkopen niet gedaan worden vanuit het pand. Alsnog een aanvraag doen heeft geen zin, de gemeente zou deze weigeren.

‘Geconstateerd is dat in de kringloopwinkel verkoop van goederen aan particulieren plaatsvindt (detailhandel), wat op grond van het bestemmingsplan ‘Valkenburg Dorp’ niet is toegestaan’, schrijft de gemeente in antwoord op politieke vragen van Fractie Smits.

Een nieuwe aanvraag voldoet niet aan het bestemmingsplan, het parkeernormenbeleid en de Retailvisie Leidse Regio. ‘een kringloopwinkel wordt geschaard onder perifere detailhandel. De Retailvisie geeft aan dat perifere detailhandel alleen gevestigd mag worden op hiervoor toegewezen locaties, waar Bloemenlaan 1b niet onder valt.'

De kringloopwinkel moet nu sluiten van de gemeente.