Hans Knegt (links) en Jaap Jonker. | Foto: Piet van Kampen
Hans Knegt (links) en Jaap Jonker. | Foto: Piet van Kampen Foto: Piet van Kampen

Nog geen jubileumfeest voor 50-jarige Grasshoppers

De Katwijkse basketbalvereniging Grasshoppers werd op 21 december 1971 opgericht. Er volgde een halve eeuw waarin recreatief spelplezier en topsport had in hand gingen. Een moment om een feestje te vieren zit er niet in. Het wordt inmiddels eenzijdig maar ook het coronavirus drukt hier het stempel op het normale leven. ’Het is een half jaar uitgesteld, maar zal niet onopgemerkt voorbij gaan’, belooft ad interim voorzitter Jaap Jonker.


Door Piet van Kampen

Het begon eigenlijk allemaal in 1967 met een klein groepje jongemannen dat in de voorloper van jeugdsociëteit De Schuit bij de Vredeskerk met het spelletje begon. Geheel vrijblijvend maar puur om het sportieve onderling. 


Het werd de geboorte van de club die nu dankzij landelijke successen van het damesteam de Grasshoppers op de kaart heeft gezet. Floor Maitimo was een van de eerste leden en werd later secretaris. Hans Knegt werd de eerste voorzitter en vormde samen met Douwe Remery, Louis Blok, Ruud van Nieuwstraten het eerste bestuur en Joshka Tòth, de bekende Hongaarse gymleraar in Katwijk, werd de technische man. Het kader was gevormd.


Groei

De club groeide gestaag in de loop der jaren. De eerste wedstrijden werden in sporthal Cleijn Duin gespeeld en er werd in de Van Lierezaal getraind. De club was toegankelijk voor jongens en meiden, mannen en vrouwen. 

Henk Krauwel was de man die de mini’s introduceerde en hen op jonge leeftijd al aan het sporten kreeg. Inmiddels telt het ledental zo om en nabij de 400 maar vanwege de coronacrisis- daar heb je het weer- zijn er helaas een behoorlijk aantal afgehaakt, betreurt Jaap Jonker. 


Gesplitst

In 1976 bleek dat overige activiteiten in sporthal Cleijn Duin niet altijd strookten met de speeltijden van de Grasshoppers en derhalve werd er gebruik gemaakt van de nieuwe Boorsmazaal. Deze voldeed niet aan de eisen van de Nederlandse Basketbalbond en de vrouwen mochten oftewel moesten hun wedstrijden in Cleijn Duin spelen. Dit omdat deze sterren inmiddels op eredivisieniveau hun wedstrijden speelden. 

Vooral de vrouwen hebben naam en faam gemaakt en wonnen twee keer de landstitel en vier keer de beker. Het herenteam blijft hierbij een stapje achter en acteert in de Promotiedivisie, in feite het hoogste amateurniveau.


Weer thuis

Jaap Jonker die de laatste 26 jaar een kind van de club is: ‘We hebben geijverd om alle teams weer terug in sporthal Cleijn Duijn te krijgen. Dit is in 2008 gelukt zodat we allemaal weer dezelfde thuishaven hebben’ klinkt hij tevreden. Thuis, dat klinkt vertrouwd voor een club waar het familiegevoel een rode draad vormt. Maitimo lachend: ‘Er zijn veel huwelijken uit onze club voort gekomen’. 


Afgelopen twee jaar levert ook zorgen op. Jonker: ‘Financieel teren we in op ons eigen vermogen. We worden als binnensportvereniging extra hard getroffen. Maar ik ben trots op onze vrijwilligers en deze club, een open en maatschappelijk betrokken vereniging.'


'We blikken niet alleen achteruit met dit jubileum, maar hebben een project gestart vooruit om hier ook in de toekomst nog meer gestalte aan te blijven geven’. 



Kerstboominzameling gemeente met loterij en prijzen per wijk

De gemeente houdt dit jaar een inzamelactie van kerstbomen voor kinderen met een loterij. Voor elke boom die wordt ingeleverd ontvangt de inzamelaar een lootje. Met een lootje maakt men per wijk kans op één van de vijf JBL speakers ter waarde van 100 euro, of één van de 100 VVV-cadeaukaarten ter waarde van 20 euro. 


In andere jaren konden de lootjes worden ingeleverd voor geld op het gemeentehuis. Deze manier van belonen kan, net als vorig jaar, niet op een veilige manier worden georganiseerd. Het inleveren van de bonnen leidt namelijk tot de toeloop van een grote mensenmassa in het gemeentehuis. 


Daarom is de actie nu gekoppeld aan een loterij. De persoon die de boom inlevert krijgt een bonnetje. Het andere bonnetje met hetzelfde nummer gaat in een ton. 


Per wijk worden dan uit de ton aan aantal bonnetjes getrokken met winnaars. De inzamelactie is verspreid over twee dagen. Zowel voor als na de jaarwisseling. Er is een inzameling op woensdag 29 december en een inzameling op woensdag 5 januari. 

Kijk voor meer informatie zoals de tijden en locaties op 

www.katwijk.nl/kerstboom


Naast de inzamelactie zal de gemeente zelf op pad gaan om bomen op te halen. Dit doet de gemeente om gevaarlijke situaties zoals brandstichting tegen te gaan. Op zondagen worden de bomen opgehaald als er melding wordt gemaakt van een gevaarlijke situatie door de hulpdiensten. 

Kerstbomen worden door de gemeente ingezameld om op duurzame manier te worden verwerkt tot bijvoorbeeld houtsnippers voor bospaden. Kerstbomen, kersttakken en dergelijke mogen daarom niet in de GFT-container.

De winterritten met de historische stoomtreinen zijn populair. | Foto: pr