De Lijdweg vroeger met rechts Drukkerij Wouda.
De Lijdweg vroeger met rechts Drukkerij Wouda. Foto: pr

Lijdweg


Namen duiden verleden

Straatnamen vertellen vaak iets over het verleden. Het gaat daarbij om historische namen die bepaalde buurten en of streken aangeven, of de naam van een persoon die in het verleden belangrijk was.

Door Aad van Duijn

In de zestiger jaren keek je vanaf de achterkant van de Openbare Bibliotheek – nu sociëteit De Schuit - uit op de Lijdweg. Even verder in deze straat kon je je laten knippen door kapper Ruud Coorn, die gevestigd was op de hoek met de Dwarsstraat. In deze kapperszaak vestigde zich later een kunstenaarsgroep die de ruimte omdoopte tot Het Pandje.

Een aantal van hen is nog steeds gevestigd in de Lijdweg, zij het nu meer oostelijk in het gebouw waar ooit deze krant gemaakt werd en de drukkerij van Wouda was gevestigd. Een bijzondere vestiging was tot eind zestiger jaren de rokerij van Ald Haasnoot, een pand waar later de gelijknamige stalhouder zijn trouwkoetsen en paarden stalde. 

De straatnaam Lijdweg heeft geen specifieke betekenis, volgens Leo Dubbelaar, die de herkomst van de straatnamen in Katwijk onderzocht en noteerde. 

De naam duidt meer op doorgaande weg. De straat ligt letterlijk in het hart van het oude dorpsdeel. Vanaf alle plekken in de straat valt de Nieuwe Kerk te zien.

In de Lijdweg zijn zes adressen gevestigd. De huizen hebben 1922 als gemiddeld bouwjaar. De oudste woning is van 1910 en het laatste pand stamt uit 1980. 

Met een gemiddelde oppervlakte van 202 vierkante meter zijn de woningen groot.

De Lijdweg tegenwoordig.