Het ‘draaihek’ in de zuidduinen. | Foto: pr
Het ‘draaihek’ in de zuidduinen. | Foto: pr Foto: pr

Miniatuurtje

Foto's roepen herinneringen en andere beelden op. Kleine gebeurtenissen, vergeten ontmoetingen.         Adri van Beelen beschrijft ze in miniatuurvorm.

Kerst in ‘Siberië’

De besneeuwde steppen van Siberië lagen pal achter het draaihek in de Katwijkse duinen. Iedereen wist het, maar de mensen haalden er hun schouders over op. Ze wisten niet welk gevaar er op de loer lag. Maar dat bord hing er niet voor niks. ‘Gevaarlijk. Militair schietterrein’, stond er. Ze waren hier immers bij het IJzeren Gordijn. Je kon zo worden neergeschoten. Maar dat had Erik er wel voor over, deze Eerste Kerstdag. Vanmiddag hadden ze het kerstdiner gehad, waarvoor hij de menukaartjes had gemaakt. Een simpel kaartje uit de typemachine. Voorgerecht: Ossenstaartsoep, Hoofdgerecht: Varkensrollade met snijbonen en gebakken aardappeltjes, Dessert: Vanille-ijs met aardbeiensiroop en slagroom. Acht kaartjes had hij getypt. Ook eentje voor oma, die elk jaar meeat op deze feestdag. En op elk kaartje tekende hij met kleurpotloden een kerstboompje. ‘Mooi,’ had zijn moeder gezegd. ‘Die zetten we bij de borden. Deftig hoor.’

Na het eten gingen ze wandelen door de sneeuw. Oma ging niet mee. Ze was slecht ter been, zei zijn moeder. Dat was maar goed ook, anders zou oma door de Russen worden neergeschoten, terwijl ze nooit een mens kwaad deed. Misschien kon hij maar beter over het hek klimmen, in plaats van door het draaihek heenlopen. Alle kanonnen stonden natuurlijk gericht op het draaihek.

‘Jongens, klim nou niet over dat hek!’ riep zijn moeder. ‘Straks heb je een gat in je kleren.’ Erik lachte meewarig. Ze had de ernst van de situatie niet door. Daar kon ze niks aan doen, het interesseerde haar gewoon niet.

Gezond en wel keerden ze die middag terug bij oma en de kerstboom. ‘Ik heb achter het draaihek geen Russen gezien, oma,’ zei hij.

‘Natuurlijk niet,’ antwoordde ze. ‘Die mensen vieren ook kerst. Die hebben nou geen tijd voor oorlog.’ Zijn moeder kwam binnen met koffie en kerstkransjes. ‘Daar hebben jullie vast wel trek in, na zo’n heerlijke wandeling,’ zei ze.

‘Dat denk ik ook,’ zei oma. Intussen knipoogde ze naar Erik. De tv ging aan, het kerstcircus van Billy Smart was al begonnen.


René Slootweg voert opnieuw lijst GemeenteBelangen aan

GemeenteBelangen (GB) presenteert deze week ook haar kandidatenlijst voor de komende gemeenteraadsverkiezingen. GB gaat de verkiezingen in met een afwisselende lijst die zowel oude bekende als nieuwe gezichten kent van verschillende leeftijden uit diverse kernen van de gemeente.

René Slootweg is tijdens de Algemene Ledenvergadering opnieuw gekozen als lijsttrekker. Inmiddels heeft hij al meer dan tien jaar ervaring in de gemeentepolitiek en sinds 2014 fractievoorzitter van GB. De top 5 op de kandidatenlijst bestaat uit een aantal afwisselende kandidaten met ieder hun eigen ervaring, achtergrond en verbondenheid met de gemeente. Op nummer 2 staat de Valkenburgse Paulina Smit. Zij was afgelopen termijn burgerraadslid en is recent als raadslid geïnstalleerd. De huidige wethouder Rien Nagtegaal volgt haar op plek 3. Cees Prins, die binnenkort wordt geïnstalleerd als burgerraadslid voor de partij, staat op de vierde plek, gevolgd door de Rijnsburgse Ebru Demirdas op 5, die in een vorige termijn ook de rol van burgerraadslid heeft mogen vervullen. GemeenteBelangen gaat vol vertrouwen komende verkiezingen in met deze lijst van enthousiaste en gedreven kandidaten. Als partij zullen we vooral inzetten op groen, duurzaamheid, mobiliteit, wonen, zorg en jeugd. Slootweg over de kieslijst: ‘De kandidatenlijst van 20 bekende én onbekende GB'ers bevat naar ons idee dé mensen die met elkaar Katwijk een stukje mooier willen maken. Wij kijken uit naar komende maanden en de aanloop tot de verkiezingen'.