Jan (links) en Lex Roodenrijs. | Foto: Piet van Kampen
Jan (links) en Lex Roodenrijs. | Foto: Piet van Kampen Foto: Piet van Kampen

Roodenrijs eind dit jaar uitgebakken

Algemeen

Na een zeer intensief en arbeidzaam leven afscheid te moeten van wat toch eigenlijk een groot deel van het leven in beslag nam kost de nodige moeite. Bakker Lex Roodenrijs heeft het er maar moeilijk mee. Op vrijdag 31 december komen de laatste broden uit de oven waar zijn broer Jan eigenlijk de man achter de productie was.

Door Piet van Kampen

Lex en Jan Roodenrijs zijn de nazaten van opa Roodenrijs die in Naaldwijk een bakkerij begon. Het bakken bleek in de genen te zitten, want Jan, de vader van Lex en Jan trad in de voetsporen. Deze wilde echter meer en begon een eigen winkel en nam de bakkerij van Rinus Alkemade in de Rijnstraat over. Een oud pandje, waarin het echtpaar Jan en Nelly Roodenrijs eerst moesten zaaien om later te kunnen oogsten.

In 1964 werd er verbouwd en verrees er een nieuw winkelpand. Vervolgens werd de bakkerij ook geheel gemoderniseerd toen in 1979 de nieuwe generatie het vaandel inmiddels had over genomen. Ook dochter Jenny was achter de toonbank te vinden. 

Opvolging
De naam Roodenrijs zal na 1 januari niet meer op de gevel prijken. Bakker Van Maanen zag brood in deze vestiging in de Rijnstraat die vooralsnog een renovatie te wachten staat. Hierdoor zal de winkel op de hoek Achterweg/Kerkstraat gesloten worden.

Meer in De Katwijksche Post van vandaag.