Burgemeester waarschuwt:

‘Hoge boetes en straffen voor illegaal vuurwerk’

De gemeente heeft in de afgelopen maand al meerdere klachten ontvangen over het afsteken van vuurwerk. Burgemeester Cornelis Visser daarover: ‘Er wordt op het moment veel illegaal vuurwerk afgestoken. Het is gevaarlijk, zorgt voor overlast en schade aan de omgeving. Daders worden daarom hard aangepakt. De boetes en straffen zijn hoog.’


Er geldt dit jaar opnieuw een landelijk vuurwerkverbod. Uitzondering is klein (fop)vuurwerk (categorie F1), zoals sterretjes, knalerwtjes, Bengaalse lucifers en kleine ijsfonteintjes. Al het andere vuurwerk is verboden.


Streng toezicht

Politie en gemeente handhaven streng op (illegaal) vuurwerk. Het vuurwerkteam van de politie doet onderzoek naar verkoop en bezit en richt zich de komende periode in het bijzonder op het afsteken. In het bezit hebben van vuurwerk op straat of in de auto zorgt voor een boete van 100 tot 400 euro. Grote hoeveelheden vuurwerk leveren een werk- of celstraf op. 

Naast een boete volgt ook een strafblad. Jongeren tot 18 jaar kunnen een HALT-straf krijgen. Stichting HALT geeft alternatieve straffen, zoals een meldplicht op 31 december voor een taakstraf.


Burgemeester Visser: ‘De politie merkt dat met name jongeren (illegaal) vuurwerk afsteken. Ik roep ouders op te praten met hun kinderen over de gevaren van het in bezit hebben en afsteken van vuurwerk en de hoge straffen die ermee gepaard gaan. Met name het illegale vuurwerk kan grote schade veroorzaken.’


Inwoners die vermoedens hebben van illegaal vuurwerkbezit of het vermoeden van het verkopen van vuurwerk en dat wel willen melden, maar om redenen anoniem willen blijven, kunnen dit melden via www.meldmisdaadanoniem.nl



Nog geen witte rook over wijkgebouw ’t Zandgat

De Katwijkse oud-wethouder Daan Binnendijk voert als mediator de gesprekken met muziekvereniging UNI en wijkvereniging Noord/Noord-Oost (NNO). Inzet is gebruik van wijkgebouw ’t Zandgat aan de E.A. Borgerstraat. Binnendijk is wethouder in Leiderdorp en door de wijkvereniging gevraagd als mediator.


Hoe die gesprekken verlopen is nog onduidelijk, want er is afgesproken dat ‘zolang deze mediation loopt de inhoud van de gesprekken vertrouwelijk worden gehouden', laat een woordvoerder van de gemeente weten. De laatste keer dat de gemeenteraad is geïnformeerd was medio september.


De gesprekken onder begeleiding van de mediator en met aanwezigheid van de projectleider richten zich op de verkenning van multifunctioneel gebruik van wijkgebouw 't Zandgat, liet het college aan de gemeenteraad weten. ‘En tot een oplossing te komen voor de huisvestingsproblematiek van muziekvereniging UNI en borging van het bestaansrecht van wijkvereniging NNO. Daarbij worden de belangen en financiële mogelijkheden van beide partijen meegenomen.'

De gemeente, eigenaar van het wijkgebouw, wil het pand verkopen aan de UNI, die al jarenlang kampt met een tekort aan ruimte in haar huidige clubonderkomen in de Weth. Ouwehandstraat. De wijkvereniging is daar niet blij mee en vreest voor het voortbestaan van de vereniging.