Keto (2)

Het spreekwoord luidt: Waar het hart van vol is, daar loopt de mond van over, daarom nogmaals over het Keto-dieet.


Even voor de goed orde: Ik ben geen diƫtist of dokter, dus ik geef absoluut geen eetadviezen, dat mogen jullie allemaal gewoon zelf weten.


Naast het bijna uitsluiten van koolhydraten in de vorm van suiker en allerlei soorten meel, niet alleen de witte soorten zoals witbrood, pasta rijst en aardappelen, ook geen bruin brood, roggebrood en al die dingen die mijn moeder als heel gezond beschouwde. Ook alle vruchten met een hoog suikergehalte zijn taboe, er blijven er daar maar bitter weinig van over, zoals bijvoorbeeld frambozen, bramen en zwarte bessen.


Snoepen is ook voorbij, alleen een handje nootjes en heel erg pure chocolade.


Maar je mag wel vlees, kip, spek, eieren, kaas, zalm, maatjes- en zure haring, en alle zaken waar de dierlijke eiwitten vooral ingebed zijn in een aanzienlijke hoeveelheid dierlijk vet. 


En naast de samenstelling van wat je eet, heel weinig koolhydraten in de vorm van veel sla, wortelen, bleekselderij, tomaat, komkommer en dergelijke, weinig eiwitten en veel vet, is er natuurlijk het aantal keren dat je eet, ik beperk dit tot twee maaltijden en sla het ontbijt over, dat doe ik trouwens al heel mijn leven, net als mijn vader. Ik eet om een uur of een in de middag mijn lunch en om een uur of zes mijn avondmaaltijd, dat betekent dat ik 19 uur lang niets eet, alleen drink.


En het rare is dat ik nooit honger heb, wat ik erg waardeer.


En ik heb nu geleerd dat er twee soorten voedsel en drank door je slokdarm naar binnen gaan, de soort die je nodig hebt voor je lichaam, en de soort die je geest moet bevredigen, met die tweede gaat het vaak mis. 


Ik hoop echt dat ik dit volhoud. 

Er zijn er in mijn omgeving veel die denken van niet.

Nu nog stoppen met zware shag; een brug te ver op dit moment.



Johan Hamert