De kinderen luisteren bij hun fiets aandachtig naar de verkeersleerkracht. | Foto: pr
De kinderen luisteren bij hun fiets aandachtig naar de verkeersleerkracht. | Foto: pr Foto: pr

Fietsveiligheid op de Sjaloomschool

De kinderen van de Sjaloomschool brachten vorige week dinsdag allemaal hun fiets mee naar school. ‘Een veilige fiets is een fiets met alleen goedwerkende onderdelen erop’ zegt Cynthia van den Berg van Onderwijsadvies. ‘Maar ik heb een mountainbike, zoals u kunt zien. Is mijn fiets wel veilig?’ vraagt Sil uit groep 7 zich af. Cynthia doet een stapje dichterbij en onderzoekt de mountainbike. Ze knikt goedkeurend en geeft aan dat de fiets veilig is. Later ontvangen alle kinderen een checklist van aanwezige fietsonderdelen en vullen deze zelf in. 


‘Verkeerskunsten zit gewoon heel breed in elkaar - er zijn een twaalftal verkeersleerkrachten bij Onderwijsadvies uit Zoetermeer actief die alle scholen bezoeken. School op Seef is een voorbeeld van zo’n bekend project op veel scholen. Normaal gesproken doen we de praktische lessen en tot de kerst was er de mogelijkheid om extra gastlessen te geven’, zegt Van den Berg. Inmiddels een bekend gezicht op de Sjaloomschool, want vorige maand bezocht ze enkele klassen om een verkeerssituatiequiz te houden. Ze stelde daarbij de vragen waarom er verlichting nodig is op je fiets en hoe ga je om met telefoongebruik op de fiets? (Die blijft in je zak of tas!)

Samenwerking

‘Verkeersles is erg belangrijk, sommige scholen en ouders zeggen dat dit alleen voor thuis is. Maar op de Sjaloomschool zoeken we juist altijd naar die samenwerkingsdriehoek met leerkrachten, leerlingen en ouders’, zegt directeur Jaimie Prigge van de basisschool. 


‘Vorig jaar kwam de fietsenmaker uit Katwijk-Binnen alle fietsen keuren en repareren. In de week daarna zouden we fietsend en lopend door de gloednieuwe verkeerstunnel onder de Zeeweg gaan met de kinderen ter ere van de opening van de tunnel. Helaas gingen de scholen toen dicht en moesten we alles op het laatste moment afblazen’, vertelt de directeur.


Zonder licht

Door de veiligheidscheckles komen alle onderdelen van de fiets aan bod en kunnen kinderen veilig op de fiets naar school.

‘We komen toch een aantal fietsen zonder verlichting tegen. Om vijf uur schemert het al en kleine lampjes zijn niet altijd een goede oplossing’, zegt de Verkeersleerkracht van OnderwijsAdvies. 

Ze richt zich als laatste nog even tot de conciërge: ‘Als kinderen bijna nooit fietsen, zijn de banden zacht. Check bij een willekeurige school, een willekeurige klas en dat is altijd het eerste wat opvalt.’



Pannenkoeken eten

Wat een feest voor groep 2 van de Ds. G. Voetiusschool uit Katwijk. De kinderen werken over het thema ‘Restaurant’ en mochten een kijkje gaan nemen in de keuken van het pannenkoekenrestaurant aan de Zwaaikom. En daarna… kregen ze allemaal een heerlijke pannenkoek. De kinderen genoten van het gastvrije ontvangst, de goede zorgen en de heerlijke pannenkoek.
| Foto: pr


Afbeelding