Landschap, door Nikolaus Störtenbecker. | Foto: pr
Landschap, door Nikolaus Störtenbecker. | Foto: pr Foto: pr

Norddeutsche Realisten exposeren in DUNAatelier

Professionele kunstenaars die schilderen in de buitenlucht (en plein air) kunnen lid worden van de Katwijkerkring. Meestal zijn dit kunstenaars die door de jaren heen op uitnodiging van de stichting Kunstvereeniging Katwijk hebben deel genomen aan het jaarlijkse zomerevenement ‘Katwijk En Plein Air, schilderen aan zee’. Een aantal maanden per jaar organiseren zij tentoonstellingen in het DUNAatelier aan de Katwijkse Boulevard.


Twaalf leden van de groep kunstenaars die bekend staan onder de naam ‘Norddeutsche Realisten’ zijn eind dit jaar te gast bij de Katwijkerkring in het DUNAatelier.

Deze groep schilders uit Noord-Duitsland bestaat sinds 1989 en werkt graag samen ‘En Plein Air’ (Unter freiem Himmel). De basis voor hun activiteiten ligt in het Duitse Schleeswijk-Holstein waar ze zowel in de natuur, zoals op Helgoland, als in de steden, zoals Kiel, Lübeck en Rensburg hun ezels buiten opstellen.

Zij schilderen naar de waarneming en exposeren regelmatig met elkaar. Die waarneming is persoonlijk getint zodat hetzelfde onderwerp verschillende interpretaties kan opleveren. Bepaalde aspecten worden door de een wel van belang geacht terwijl een ander ze negeert. De groep hanteert dus geen vaste gemeenschappelijke stijl, wel zijn allen wars van ‘modes’ in de kunst.

Een aantal van de Norddeutsche Realisten nam in het verleden deel aan het jaarlijkse evenement ‘Katwijk En Plein Air, schilderen aan zee’ en is ook lid van de Katwijkerkring. Vrijwel de hele groep exposeert van 3 december tot en met 9 januari op vrijdag tot en met zondag van 14.30 tot 16.30 uur in het Katwijkse DUNAatelier, op het Duinplein aan de zeezijde van de Katwijkse Boulevard. Vanwege Covid wordt de 1.5 meter afstand in acht genomen, en zijn coronacheck en mondkapjes verplicht.

www.schilderenaanzee.nl



Voedselactie stichting HOEKatwijk

Stichting Hulp aan Oost-Europa (HOE) Katwijk houdt weer haar jaarlijkse voedselactie voor Roemenië. De coronapandemie heerst al anderhalf jaar in onze samenleving, maar óók op het platteland van Roemenië.


Alles is weer duurder geworden, de gewassen, het hout, de gezondheidszorg. De armoede is er onverminderd groot. Net teruggekeerd van de bestuursreis half oktober 2021 naar Roemenië, hebben de bestuursleden met eigen ogen kunnen zien dat steun nog steeds hard nodig is. Er zijn veel arme gezinnen met jonge kinderen, die amper door de ouders onderhouden kunnen worden. De cadeautjes die onderweg zijn uitgedeeld aan de kinderen, toveren een blijde lach op hun gezicht. 

Voor de ouders blijft de zorg om de komende winter door te komen. Vooral is er de zorg voor de dagelijkse eerste levensbehoeften. Alles wordt duurder, hout is heel erg duur geworden. En daar kan HOE Katwijk bij helpen met een financiële bijdrage. 


Met het geld dat met deze winteractie in Katwijk wordt opgehaald, kunnen er voedselpakketten en hout worden gekocht. Dit wordt in Roemenië zelf gedaan door contactpersonen daar en zij weten precies waar de spullen het hardst nodig zijn. Alles wordt geregeld in nauw overleg met het bestuur van stichting HOEKatwijk.

U kunt HOE Katwijk helpen door een bijdrage over te maken op bankrekening NL 90 RABO 0331707977 of NL 31 INGB 0006194173, t.n.v. Christelijke stichting HOEKatwijk, o.v.v. Winteractie.

Alvast heel hartelijk bedankt voor uw steun namens het bestuur van chr. st. HOEKatwijk.

www.hoekatwijk.nl