Katwijks buurtje. | Foto: pr
Katwijks buurtje. | Foto: pr Foto: pr

Miniatuurtje

Foto's roepen herinneringen en andere beelden op. Kleine gebeurtenissen, vergeten ontmoetingen.         Adri van Beelen beschrijft ze in miniatuurvorm.

Onzichtbare kracht

Elke dag kwam ze wel een keer langs, het meisje in de deftige jurk. Vlechten in het haar en een hoedje op het hoofd. Waar ze vandaan kwam wist men niet, evenmin waar ze naartoe ging. Was ze de dochter van de burgemeester of van een van de reders? Of de dochter van gefortuneerde thuisleggers, die 's ochtends vanuit hun luxe pension met de koets zee inreden om een koud doch weldadig bad te nemen? Niemand wist het. 

Totdat Kees Plug uit de Zuidstraat het te weten kwam. Ze was Marja, de dochter van de nieuwe notaris uit de Voorstraat. Een notaris met kuren, had zijn moeder gezegd. Wilde je je familie onterven? Bij de notaris was je aan het juiste adres. En zijn dochter was net zoals hij. Je kon alle kanten met haar op. Dus toen Kees haar op een middag - toen ze weer eens langsparadeerde - aansprak en vroeg: 'Wil je met mij eens opwandelen?' antwoordde ze zonder omhaal van woorden bevestigend. 

Kees leek haar wel een aardige jongen, dus liepen ze naast elkaar verder. 'Waar zullen we naartoe gaan?' vroeg Kees. 'Naar mijn vriendinnetje Greetje,' antwoordde ze. 'Ze woont in het Waaigat, waar het altijd waait.' 'Nogal wiedes dat het er altijd waait,' zei Kees meesmuilend. 'Het Waaigat ligt vlakbij zee.' 

'Kijk, daar komt Greetje,' zei Marja wijzend. Maar hoe Kees ook keek en zijn ogen tot spleetjes kneep om het beter te kunnen zien, hij zag werkelijk helemaal niets. 'Waar dan!?' vroeg hij.

'Domoor, ze staat vlak voor je,' riep ze. 'Hier! Hallo Greetje! Dit is Kees. Hij ziet je niet, zegt-ie. Heb je ooit zo'n dommerd meegemaakt?' 

'Maar ik zie nog steeds niks,' fluisterde hij timide.

Ze schudde het hoofd en liep met dezelfde ferme pas als altijd verder, Kees bedremmeld achterlatend. 

De volgende dag kwam ze weer langs, in diezelfde jurk en met datzelfde hoedje. Kees wilde haar roepen. Maar het was net of een onzichtbare kracht hem tegenhield. Misschien was het Greetje wel die hem tot zwijgen maande.


Drugswereld verhardt; zorgen bij politie

De politie Katwijk maakt zich in toenemende mate zorgen over de manier waarop de drugswereld in Katwijk zich verhard.

Agenten hebben dit jaar al drie keer drugsdealers aangetroffen die een vuurwapen bij zich droegen. In voorgaande jaren was dat geen enkele keer het geval. De dealers hebben de vuurwapens bij zich om andere dealers af te kunnen schrikken. Eén verdachte zit nog vast.

In Katwijk zijn dit jaar tot nu toe 129 overlastmeldingen over drugs binnengekomen. Dat is een daling ten opzichte van een jaar eerder. 

De politie ziet dat drugs steeds meer wordt aangeboden via Telegram, het darkweb, Instagram en Snapchat.