Jute zak         vol ellende

J

aren geleden mocht ik een stukje inzenden over het Cul-

       tuurhuis, u weet wel de hoofdbibliotheek en vooral de plek waar die moest komen. Ik had als titel Puntzak vol ellende bedacht.

Die hele discussie was namelijk al jaren aan de gang, heeft heel veel geld gekost door allerlei externe onderzoeken en anno 2021 is er nog niets gerealiseerd. 

De puntzak is een jute zak vol ellende geworden. Lees even mee met de notulen uit 2013:

Op 4 april 2013 heeft de gemeenteraad besloten in te stemmen met: a. Centrale bibliotheek op een nader te bepalen locatie in het centrum van de gemeente; b. Kernvestigingen van de bibliotheek in de gemeenschapshuizen in Hoornes/Rijnsoever, Valkenburg en Rijnsburg; c. Uitwerking van nadere voorstellen aan de raad voor de realisatie van een nieuw cultureel/educatief centrum, inhoudende de centrale bibliotheek en een cultuurpodium van 200 stoelen op een nader te bepalen locatie in het centrum van de gemeente…

Acht jaar later lees ik tot mijn verbazing in De Katwijksche Post dat er weer vertraging dreigt voor het Cultuurbedrijf, omdat bij nader inzien blijkt dat er te weinig parkeerplekken zijn Rijnsburg. Maar niet getreurd: dat laten we onderzoeken door een extern bureau. 

Kost wel wat, maar dan heb je ook wat. Laten ze dan niet verzuimen het aantal parkeerplekken mee te tellen voor de geplande nieuwbouw aan de Oegstgeesterweg/Tramstraat in Rijnsburg.

Cultuurbedrijf heet het nu en de bedoeling van een bedrijf is dat er inkomsten gegenereerd worden. De Burgt scoort namelijk negatief wat de exploitatie betreft. Niet zo verwonderlijk wanneer je al heel lang roept dat het Cultuurbedrijf eraan zit te komen. De Zzp’ers die er ruimte huurden, pakten op tijd hun biezen. Dan verliest zo’n gebouw zijn ziel. 

Maar Sinterklaas uit Katwijk heeft genoeg belastinggeld om De Burgt weer flink te verbouwen, desnoods met een parkeerdek op het Cultuurbedrijf. 

Het financiële plaatje snap ik echter niet. Ik citeer: ‘Commerciële huurders moeten er allemaal uit (!) en door het Cultuurbedrijf onder te brengen in De Burgt tegen een marktconform tarief, stijgen de indicatieve inkomsten naar 391.000 euro’.

 

Hoe weet wethouder Knape dat? Misschien kan hij mij dan ook uitleggen hoeveel jaar het duurt voordat de verbouwingskosten van De Burgt terug zijn verdiend dankzij dat marktconforme tarief.

Maar nog slimmer is hij als hij het autoverkeer richting De Burgt en Emmaplein ontmoedigt. Onze groene inwoners zullen hem daarvoor vast belonen bij de komende raadsverkiezingen.

Ineke Ouwehand