Boshuysenstraat. | Foto: Aad van Duijn
Boshuysenstraat. | Foto: Aad van Duijn Foto: Aad van Duijn

Boshuysenstraat


Namen duiden verleden

Straatnamen vertellen vaak iets over het verleden. Het gaat daarbij om historische namen die bepaalde buurten en of streken aangeven, of de naam van een persoon die in het verleden belangrijk was.

Door Aad van Duijn

Bij het zoeken van straatnamen bij het inrichten van de woonwijk Hoornes begin zestiger jaren was de link naar het lokale verleden vaak een leidraad. Oude benamingen, maar ook bestuurders waarvan de naam ergens in de archieven terug te vinden is, kwamen daarbij aan bod. De straatnamen verwijzen niet alleen naar het verleden, maar geven ook aan waar de interesse van de toenmalige naamgever lag. 

Jarenlang was dat de oprichter van het Genootschap Oud Katwijk en de sinds 1947 aan de Dienst Openbare Werken verbonden, ingenieur J.P. van Brakel. 

De in Dordrecht geboren Weg- en Waterbouwkundige drukte een grote stempel op het in beeld brengen van de regionale geschiedenis. Formeel adviseerde hij bij het geven van namen de gemeenteraad, maar vrijwel altijd volgde men het voorstel van deze deskundige en bevlogen historicus.

Uit de historie duiken derhalve niet alleen namen van graven en prinsen op, maar ook van plaatselijke bestuurders. Uit de late Middeleeuwen zijn dat bijvoorbeeld de schouten van het Ambacht Katwijk. De straatnaam Boshuysenstraat verwijst naar de schout die begin vijftiende eeuw belast was met bestuurlijke en gerechtelijke taken en het handhaven van de openbare orde. 

De lokale bestuurder Claes (Jans) van Boshuysen was schout van 1436 - 1439, alhoewel deze ambtelijke functie pas in het jaar 1444 opnieuw ingevuld werd. 

In de Boshuysenstraat, een zijstraat van de Hoorneslaan gericht naar het Katwijks Kanaal, staan 62 huizen. Deze zijn, gemiddeld genomen, gebouwd in 1964.

Jan van Brakel. | Foto: archief